Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Osigurana sredstva za posjetu učenika Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

U Memorijalnom centru će biti održan i historijski čas za sve učenike i nastavnike.


Foto: Facebook

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u Budžetu obezbijedilo sredstva za realiziranje projekta “Njegovanje kulture sjećanja-posjeta učenika 2. razreda srednjih škola s područja KS Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari” u školskoj 2023/24. godini.

Realiziranje navedene aktivnosti počinje u ponedjeljak, 18. septembra 2023. godine, polaskom prve grupe učenika iz Gimnazije Obala, Srednje medicinske škole Sarajevo, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju. Polazak je u 08:00 sati, a povratak je planiran istog dana do 19:30 sati. Kako navode iz resornog ministarstva, navedeni projekt trajat će do 6. oktobra 2023. godine.

Svaka srednja škola će obezbijediti prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje iz škole, koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način, te za vrijeme puta prema Potočarima, učenicima prenijeti historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.7.1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon pada Srebrenice. U Memorijalnom centru će biti održan i historijski čas za sve učenike i nastavnike.