Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o spornom udžbeniku: Izdavaču protest, Federalnom ministarstvu akt za reviziju

"Ovo su sve posljedice te višedecenijske nebrige i zapuštenosti."


U vezi udžbenika Društvo za 5. razred osnovne škole, izdavača “Bosanska knjiga”, u kojem je navedeno da je “Bosna i Hercegovina samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih naroda s demokratskim državnim uređenjem”, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo informira javnost da se ovaj udžbenik nalazi na spisku odobrenih udžbenika Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku, te da je odobren 2008. godine.

– Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Federalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika. Navedeni propust jedan je u nizu koji ukazuje na institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu pogotovo u oblasti obrazovanja. Ovo su sve posljedice te višedecenijske nebrige i zapuštenosti, navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Kako dodaju, donošenje novog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo jedan je od prioriteta u radu Ministarstva kako bi se osigurali novi udžbenici – sadržajno tačni, metodički prikladni i tehnički modernizovani.