Međunarodni dan mira obilježen radionicama za mlade

Oblikujemo mir zajedno poruka je kojom je više od 30 mladih danas ukazalo na važnost umjetnosti za promociju i zagovaranje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava na edukativnim radionicama, u sklopu Zajedničkog regionalnog programa DFF


Na današnji dan, diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan mira, koji za cilj ima omogućiti svim pojedincima, organizacijama i zemljama da svojim djelima zajednički šire poruku mira i tako podsjećaju na potrebu jačanja poruka i ideja mira među svim narodima. Danas, kada se svijet bori protiv nepredvidivog neprijatelja, korona virusa, fokus “Međunarodnog dana mira” jeste na poruci „Oblikujemo mir zajedno”.

Tim povodom, danas su u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu održane radionice za mlade, koji su učili o važnosti umjetnosti za promociju i zagovaranje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, u cilju njihovog osnaživanja i društvene integracije. Organizaciju radionica potpisuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), u okviru projekta „Umjetnost demokratije“ koji se realizuje u sklopu Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost (DFF). Cilj DFF programa je stvoriti više prostora za konstruktivan dijalog, promovirajući tako suživot, povjerenje i istinsko poštovanje različitosti.

– Ono što je važno povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mira, jeste da je ovo ujedno i 75. obljetnica UN-a, osnovanog upravo zbog potrebe održavanja mira. Dok se svjetski lideri danas virtuelno okupljaju na 75. sjednici Ujedinjenih nacija, mi u BiH danas okupljamo mlade, kako bismo čuli njihove glasove, prioritete i zajedničke akcije, kao i njihova nadanja i očekivanja za bolju budućnost, izjavila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

 

Uz predavanja Damira Imamovića, interpretatora tradicionalne bh. muzike, te Marka Fehera, mladog i svjetski poznatog bh. modnog dizajnera, tridesetak mladih iz Sarajeva, Goražda, Foče i Banja Luke su, u sklopu radionica, imali priliku čuti iskustva predavača o zagovaranju osnovnih ljudskih prava u različitim segmentima društva, te kreiranju društvenih promjena. Radionice su ovom prilikom u mladima probudile interes za demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisale kritičko razmišljanje o osjetljivim pitanjima u društvu, te potaknule razvoj komunikacijskih i istraživačkih vještina, kako bi oni postali aktivni građani u svojoj zajednici i društvu.

Danas održane radionice su dokaz da mladi posjeduju izrazite kapacitete za konstruktivno djelovanje u društvu, koji vode ka nužno potrebnim društvenim promjenama, kako lokalno, tako i regionalno. Kroz aktivnosti DFF programa i 19 projekata koji se u BiH, Crnoj Gori i Srbiji implementiraju u sklopu njega, mladima se daje prilika da izraze svoje potrebe, zabrinutosti, te da ih se na taj potakne da samostalno djeluju i grade svoj identitet, kako bi sutra oni bili ti koji će svoje vještine i ono naučeno prenositi sljedećim generacijama, a sve s ciljem jačanja društvene kohezije, na državnom i regionalnom nivou.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Kroz aktivnosti programa, mladi se edukuju i potiču na djelovanje, kako bi postali nosioci aktivnosti usmjerenih ka razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini, te se tako integrirali u sve društvene sfere.

Više detalja o projektu možete pronaći na službenoj Facebook, Instagram i YouTube stranici.