Medina Jašarević učenica generacije u Fort Vancouver High School u Washingtonu

Uz sve obaveze, Medina stiže i da ima hobije te se bavi karateom i plivanjem, a najviše se odmara uz crtanje.


Foto: Mahalla.ba
Foto: Mahalla.ba

Često pišemo o mladim i uspješnim učenicima u Bosni i Hercegovini, a također je potrebno pisati o onima koji su ostvarili uspjeh izvan Bosne i Hercegovine.

Jedna od takvih je i Fojničanka Medina Jašarević čiji su roditelji Mahir Jašarević i Almina Karić-Jašarević iz Čemernice.

 – Rođena sam 31. decembra, 2002. godine u Vancouveru, Washington. Školovala sam se u Fort Vancouver High School Center for International Studies, govori Medina za portal Mahalla.ba.

Medina je proglašena za učenicu generacije u ovoj školi i pred svojim profesorima i kolegama je održala maturski govor zaodjenuta šalom Bosne i Hercegovine, a u govoru je govorila o svojoj zemlji i imigrantskom iskustvu nje i njenih roditelja.

 – I dalje ostajem u Washingtonu gdje ću nastaviti svoje fakultetsko obrazovanje. Iako sam imala ponude da studiram širom Amerike, odlučila sam studirati stomatologiju i biologiju, a osnovni razlog jeste kako bih i dalje ostala uz svoju porodicu, ističe Medina.

Kako nam Medina kaže, njena najveća snaga su porodica i vjera. Zajedno sa svojim bratom Belminom i sestrom Ajšom uči hifz (memoriše kur’anski govor napamet).

Uz sve obaveze, Medina stiže i da ima hobije te se bavi karateom i plivanjem, a najviše se odmara uz crtanje.