Mamina kuhinja: Zimi djeci na jelovnik stavite ove namirnice

Na svojoj trpezi u zimskom periodu trebate imati ove namirnice.


Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju, zubi i mišića, ali njegove količine naglo opadaju dolaskom tmurnijih dana. Osigurajte vašoj porodici, a posebno mališanima, dovoljne količine ovog vrlo važnog vitamina kroz prehranu.

Jesenski i zimski mjeseci znaju nam donijeti sunčanih dana i u njima uživamo jer su nam dragocjeni i rijetki. Nažalost prevladavaju hladno, tmurno i oblačno vrijeme zbog kojeg smo zabundani od glave do pete. Dakle, ne samo da nema sunca, već i mali izloženi dio kože, nepokriven odjećom, jednostavno ne uspijeva upiti dovoljno sunčevog zračenja i tako stvoriti vitamin D. Tada se moramo na druge načine snaći, prenosi portal roditelji.hr.

Poenta nije da imamo savršene razine vitamina D, već da izbjegnemo potpunu istrošenost svih zaliha. Takav nivo razine vitamina D može se nadoknađivati kroz hranu. Zato neka na porodičnom jelovniku bude mlijeka, maslaca, narandži i mandarina, žumanaca, jetrica i svih namirnica kojima je vitamin D dodan kao što su sokovi ili pahuljice za doručak. Ipak, najviše ovog vitamina možete pronaći u ribama i gljivama.

Riba i riblje ulje

Skuše, haringe, losos, tuna, srdela i općenito plava riba najbolji su izvor vitamina D. Nabavite ove ribe iz svježeg ulova jer takve ribe jedu morski plankton koji u sebi nakuplja vitamin D.

Gljive upijaju vitamin D sunčenjem

One su izvrstan izvor vitamina D jer imaju sposobnost da ga poput naše kože stvaraju ako su izložene suncu. Stoga ih prije konzumacije osunčajte. Ipak, pripazite kako ćete to napraviti! Ako ih izložite suncu iza stakla, unutar doma, tada nećete postići željeni efekt budući da staklo filtrira UVB sunčeve zrake koje su potrebne za proizvodnju vitamina D.

Zato ih stavite na balkon i dopustite da se ‘sunčanjem’ napune. Činite to čak i oblačnog dana jer i kroz oblake se određena količina sunčevih zraka uspijeva probiti do zemlje. To je ujedno i razlog zašto je korisno pogotovo u jesen i zimu redovno izlaziti na zrak i šetati – ako nije prehladno i ne puše vjetar čak i bolje bez kape i rukavica.