Mamina kuhinja: Recepti za brze, ukusne i zdrave grickalice

Zdrave grickalice koje možete pripremiti brzo, a koje će oduševiti vašu porodicu.


Ukoliko ste se zaželjeli uživati u grickalicama, uz omiljeni film ili seriju, bez grižnje savjesti, u nastavku vam donosimo tri recepta za zdrave grickalice koje ćete jednostavno spremiti.

Ovo je također idealna prilika da svojim mališanima ponudite zdrave grickalice umjesto nezdravih čipsova i drugih slatkiša. Posebno će biti zainteresovani da pojedu ove obroke ukoliko im dopustite da ih pripremaju zajedno za vama.

Čips od jabuke

Za ovaj zdravi čips potrebne su vam jabuke, med i cimet. Količinu birajte po potrebi. Operite ih te izvadite sredinu, a potom jabuke narežite na tanke i jednake kriške. Sjedinite med, cimet i limun te prelijte jabuke. Tako prelivene jabuke poredajte na papir za pečenje i pecite oko sat vremena na 100 stepeni. Kada kriške jabuka postanu hrskave čips je spreman za degustaciju, piše azra.ba.

Energetske kuglice

Za energetske kuglice potrebna vam je jedna šolja indijskih oraha, badema, pekan oraha, lješnjaka ili njihove mješavine, 15 -18 hurmi bez košpica i kašika kakaa. Orašaste plodove sameljite, zatim dodajte hurme i kakao. Kratko još meljite sve zajedno, dok se ne dobije čvrsta smjesa, pa rukama oblikujte kuglice.

Banana kolačići

Da bi napravili ove preukusne kolačiće od banana potrebne su vam dvije zrele banane, dvije šolje gotove ovsene kaše te pola šolje kikiriki putera. Prvi korak jeste da zagrijete rernu na 175 stepeni. U zdjeli izgnječite banane viljuškom, dodajte pahuljice i puter i dobro sjedinite. Kašikom vadite smjesu, oblikujte kolačiće i redajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 15 minuta, ili dok kolači ne dobiju svijetlo smeđu boju i postanu čvrsti.