Tokom zime mnogi više vole “jaka” jela s puno kalorija. Upravo je takav ovaj složenac s piletinom, krompirom i sirom koji se dodatno zapeče i tako postaje još slasniji, piše zadovoljna.hr.
Ako ste i vi u potrazi za jednom kalorijskom “bombom”, isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
- 1,5 kg krompira
- 500 grama pilećeg bijelog mesa
- 1 veći luk
- 3 velika jaja
- 2 jogurta (400 ml)
- 10 dag ribane gaude ili trapista
- 5 dag ribanog parmezana ili grana padana
- sol i biber
Priprema
1. Piletinu operite i narežite na sitne kockice. Na sitno nasjeckajte i luk te ga propržite na malo masnoće. Kada zažuti, dodajte piletinu, posolite, dodajte bibera i dodatno začinite po želji te sve skupa dinstajte 10-tak minuta.
2. Krompir ogulite, narežite na ploške srednje debljine, ni previše tanke ni previše debele. Prokuhajte ih kratko oko 5 do 7 minuta pa izvadite pažljivo ploške van uz pomoć cjediljke i pustite da se ocijede.
3. Jaja razmutite, umiješajte u njih jogurt i malo posolite. Dublju tepsiju po želji premažite s malo masnoće. Prvo dno prekrijte s polovicom prokuhanih ploški krompira koje potom posipajte s polovicom ribane gaude ili trapista.
4. Preko toga stavite piletinu, prelijte s polovicom smjese jaja i jogurta i posipajte s drugom polovicom gaude. Preko toga posložite ostatak krompira, posipajte s ribanim parmezanom i prelijte s ostatkom smjese jaja i jogurta. Po želji možete posipati s malo sjeckanog vlasca ili peršina.
5. Pecite složenac na 190 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta ili dok na vrhu lijepo ne požuti.