Tikvice možemo pripremiti na bezbroj načina. Od uštipaka i pljeskavica, pa sve do kombinovanja sa drugim povrćem, postoji bezbroj načina da pripremite tikvicu. Pogledajte jedan vrlo ukusan i zasitan obrok za cijelu porodicu.
Potrebno je (za 4 osobe):
- 5 tikvica srednje veličine
- pola kg mljevenog mesa
- luk srednje veličine
- 3, 4 čehna bijelog luka
- sušeni ili svježi začini: bosiljak, majčina dušica, origano…
- 5 kašika paste od paradajza
- 200 ml vode
- nekoliko grančica svježeg bosiljka
- 40 g parmezana
- maslinovo ulje
- so, biber.
Priprema
Na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk i kad postane staklast, nakon 4-5 minuta, dodajte mu nasjeckani bijeli luk. Nakon minut dodajte mljeveno meso i lagano ga viljuškom izmrvite da ne ostanu veće grudvice.
Promiješajte meso i nakon pet minuta dodajte pastu od paradajza, začine, so, biber i vodu, pa ostavite da lagano krčka na nižoj temperaturi oko pola sata.
Za to vrijeme prepolovite tikvice po dužini i uklonite meso kapikom. Na posudu za pečenje prekrivenu papirom (za pečenje) stavite polovine tikvica, posolite ih i pospite, pa poprskajte sa malo maslinovog ulja.
Stavite ih u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C i pecite 15-30 minuta ili dok ne postanu mekane i poprime zlatnu boju. Sve ovo možete pripremiti dan unaprijed i čuvati gotovo u frižideru.
Prije jela zagrejte rernu na 180 ° C, a tikvice napunite mesnim umakom i pospite parmezanom.
Stavite ih u rernu na 7-8 minuta i prije posluživanja pospite sa još malo narendanog parmezana i ukrasite svježim listićima bosiljka. Poslužite uz ljetnju salatu i uživajte u zasitnim i ukusnim zalogajima, piše Yumama.rs.