Mamina kuhinja: Recept za fantastične tikvice punjene mljevenim mesom

Tikvice napunite mljevenim mesom i dobit ćete fenomenalan obrok za cijelu porodicu, ali i goste.


Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Tikvice možemo pripremiti na bezbroj načina. Od uštipaka i pljeskavica, pa sve do kombinovanja sa drugim povrćem, postoji bezbroj načina da pripremite tikvicu. Pogledajte jedan vrlo ukusan i zasitan obrok za cijelu porodicu.

Potrebno je (za 4 osobe):

  • 5 tikvica srednje veličine
  • pola kg mljevenog mesa
  • luk srednje veličine
  • 3, 4 čehna bijelog luka
  • sušeni ili svježi začini: bosiljak, majčina dušica, origano…
  • 5 kašika paste od paradajza
  • 200 ml vode
  • nekoliko grančica svježeg bosiljka
  • 40 g parmezana
  • maslinovo ulje
  • so, biber.

Priprema

Na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk i kad postane staklast, nakon 4-5 minuta, dodajte mu nasjeckani bijeli luk. Nakon minut dodajte mljeveno meso i lagano ga viljuškom izmrvite da ne ostanu veće grudvice.

Promiješajte meso i nakon pet minuta dodajte pastu od paradajza, začine, so, biber i vodu, pa ostavite da lagano krčka na nižoj temperaturi oko pola sata.

Za to vrijeme prepolovite tikvice po dužini i uklonite meso kapikom. Na posudu za pečenje prekrivenu papirom (za pečenje) stavite polovine tikvica, posolite ih i pospite, pa poprskajte sa malo maslinovog ulja.

Stavite ih u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C i pecite 15-30 minuta ili dok ne postanu mekane i poprime zlatnu boju. Sve ovo možete pripremiti dan unaprijed i čuvati gotovo u frižideru.

Prije jela zagrejte rernu na 180 ° C, a tikvice napunite mesnim umakom i pospite parmezanom.

Stavite ih u rernu na 7-8 minuta i prije posluživanja pospite sa još malo narendanog parmezana i ukrasite svježim listićima bosiljka. Poslužite uz ljetnju salatu i uživajte u zasitnim i ukusnim zalogajima, piše Yumama.rs.