Mamina kuhinja: Napravite ukusan desert u čaši

Isprobajte ovaj ukusni recept i uživajte u svakom zalogaju.


S obzirom da je vrijeme pandemije i da vjerovatno izbjegavate da izlazite iz kuće bez većeg razloga, možete isplanirati “izlazak” kod kuće.

Naime, možete pripremiti desert u čaši i sa svojom porodicom uživati u kućnoj atmosferi uz ukusan desert kojeg biste inače jeli vani.

Cheesecake u čaši je spreman za ukupno pola sata. Pošto mu je potrebno sat-dva vremena hlađenja, idealan je kao desert za goste jer ga možete i nekoliko sati prije pripremiti. Uspjeh je zagarantovan – isprobajte i uživajte!

Sastojci za 4 velike ili 6 malih pustinjskih zdjelica / čaša:

  • 100 g mljevenog petit ili plazma keksa
  • 60 g maslake
  • 150 ml slatkog vrha
  • 250 g svježeg ili mascarpone sira
  • 100 g posnog sira / kvarka
  • 3 vrhom pune kašike šećera u prahu

Preljev od bobičastog voća:

  • 200 g svježeg ili zamrznutog bobičastog voća
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike hladne vode
  • 2 vrhom pune kaškice gustina / škroba

Priprema

  1. Rastopite maslac i pomiješajte ga sa mljevenim keksom.
  2. Slatko vrhnje umutite u šlag.
  3. U drugoj zdjeli mikserom na najvećoj brzini oko 1 min mutite svježi i posni sir i šećer u prahu.
  4. Pomoću metlice za snijeg pomiješajte smjesu od sira sa šlagom.
  5. Za preljev u jednoj šerpi zagrijte voće. Dodajte šećer i ako koristite svježe voće, dodajte 2-3 kašike vode.
  6. Pomiješajte gustin sa hladnim vodom i miješajući sipajte u voće. Kad se masa počne zgušnjavati, maknite šerpicu sa vatre, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se malo ohladi.
  7. U svaku desertnu čašu stavite otprilike jednu do dvije vrhom pune kašike keksa, zatim kremu pa otprilike jednu kašiku preljeva od voća. Pustinjsko posluživanje dobro ohlađeno.

Savjet: Umjesto 250 g svježeg / mascarpone sira i 100 g posnog sira možete uzeti samo svježi ili mascarpone sir, zavisno od toga šta imate kod kuće.

Način pripreme ovog ukusnog deserta u čaši pogledajte i u video prilogu.