Mamina kuhinja: Napravite dekoracije od fondana za vaše praznične torte i kolače

Iako izgledaju komplikovano, torte i kolače od fondana možete napraviti vrlo jednostavno uz nekoliko savjeta profesionalaca.


Bez obzira da li prvi put pravite praznične torte i kolače ili ste već iskusni u pripremi ovih slastica, BBC Food se udružio s pekarskom zvijezdom Chrisom Murphyjem iz Tuck Box Cakesa kako bi vam pomogao da kreirate jedinstvene dekoracije uz malo fondana, valjak i kist.

Prije svega je važno znati da su glazura od fondana i šećerna pasta ustvari ista stvar. Različiti brendovi koriste različita imena za fondan u raznim bojama, ali ono što pripremite kući obično se naziva šećerna pasta.

Pastu možete obojiti kod kuće, umjesto da kupujete zasebna pakovanja u različitim bojama. Ipak, za bojenje je najbolje koristiti boje u gelu ili prahu jer fondan može postati previše mekan i ljepljiv pri korištenju tečnih boja.

Figure od fondana mogu trajati do mjesec dana, ukoliko ih čuvate na hladnom i suhom mjestu, daleko od svjetlosti, prašine i vlage. Kulinari preporučuju da ih ne čuvate u frižideru jer će se početi otapati usljed kondenzacije.

pingvin-fondan

BBC Food i Chris Murphy prvo preporučuju da napravite figuru Snješka Bijelića . Za to će vam biti potrebne dvije kugle od bijelog fondana, za glavu i tijelo Snješka Bijelića. Potom ukrasite Snješka fondanom u drugim bojama. Chris se odlučio za ljubičasti šal i kapu, a naravno ništa ne može proći bez narandžastog nosa u obliku mrkve. Da biste izgladili fondan prilikom oblikovanja, Chris savjetuje da redovno kvasite ruke.

Chris potom preporučuje da napravite pingvina za kojeg su vam potrebni crni, bijeli, rozi i narandžasti fondan.

Prije svega kreirajte kuglu u obliku jajeta od otprilike 60 grama crnog fondana. Od bijelog fondana napravite pljosnati krug koji ćete staviti kao stomak pingvinu, kao i dvije kuglice za oči. Crni fondan iskoristite i za ruke pingvina, od narandžastog napravite noge i nos, a od rozog ukrasnu kapicu.

Vrlo lako je napraviti i figuru jelke. Jednostavno od zelenog fondana kreirajte oblik jelke koju potom možete ukrasiti raznobojnim kuglicama.

Ukoliko pak želite cijelu tortu prekriti fondanom, najbolje je da uz pomoć kalkulatora za torte izračunate koliko vam je fondana potrebno.

Iskružite bijeli fondan za efekat snijega

Chris savjetuje da vašu tortu ukrasite i sa dodatnim slojem bijelog fondana za efekt snijega.