Negdje na području Njemačke u 12. stoljeću tamošnji su redovnici pekli kolačiće zaslađene medom i začinjene paprom kako bi potaknuli žeđ koju su gasili vinom i pivom vlastite proizvodnje. Naribane su medenjake kasnije koristili u samostanskoj kuhinji za zgušnjavanje jela i bojanje.
Kolačići su mogli dugo stajati te su prevoženi u gradove gdje su ih prodavali tokom blagdanskih dana.
U 15. stoljeću su preko Venecije i Genove s istoka stigli brojni začini koje se zatim dodavalo u medenjak, cimet, klinčić, anis, korijander, muškatni oraščić, kardamom i šafran i koji su oplemenili njegov neodoljivi okus, piše budidobro.com.
U nastavku donosim svoju verziju recepta za medenjak. Nadam se da će ti se svidjeti.
Potrebni sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 140 g šećera u prahu
- 60 g kokosovog ulja
- 2 kašičice mljevenog lana potopljenog u 2 žličice mlake vode (zamjena za jaje)
- 2 kašike agavinog sirupa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica začina za medenjake (cimet, klinčić, anis, korijander, muškatni oraščić, kardamom, muškatni orah, papar)
Ovako napravi svoje medenjake:
Od sastojaka izradi glatko tijesto, prekrij celofanom i ostavi da se odmara dva dana u frižideru.
Zatim ga na pobrašnjenoj dasci razvaljaj na debljinu od 3-4 mm i isijeci modlama različitih oblika. Stavi zatim medenjake na papir za pečenje ili podmazan i pobrašnjen protvanj. Peci u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C dok lijepo ne porumene.
Na pečene medenjake možeš, ali i ne moraš stavljati glazuru. Kada vlada blagdansko raspoloženje ipak se treba potruditi malo više. U glazuru možeš staviti jestive boje tako da i medenjaci budu blagdanski prekriveni.
Glazura:
- 160 – 200 g šećera u prahu
- 3 kašike aquafabe* (zamjena za bjelanjke)
- sok 1/2 limuna
- 1 kašičica gustina
- 2 kapi prehrambene boje
*aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak, najbolje je upotrijebiti onu od konzerviranog slanutka, a slanutak pretvoriti u humus
Glazuru zamuti od aquafabe i šećera u prahu, da bude bijela i gusta (oko 15-20 minuta). Na kraju dodaj nekoliko kapi limunovog soka i kašičicu gustina i prehrambenu boju. Smjesu stavi u vrećicu za zamrzavanje kojoj odreži vrh i time ukrašavaj medenjake.
Pusti da se glazura postupno osuši (2-3 sata) i tvoji su medenjaci spremni za konzumaciju.