Mamina kuhinja: Kako napraviti zdravi domaći čips?

Kada vaši mališanu probaju čips po ovom receptu, zaboravit će na masni, kalorični čips s umjetnim sastojcima koji ste do sada kupovali.


Pogotovo ako dopustite mališanima da vam pomognu u pripremi ovog čipsa. Bit’ će sretni jer su uspjeli proizvesti omiljenu poslasticu. Ako ste i vi sami ljubitelj čipsa, možete ga i sami napraviti tako da bude još ukusniji i mnogo zdraviji od onog koji kupujete u trgovini.

Sve sastojke koji vam trebaju da biste ga napravili već imate u kući, a recept koji slijedi možete mijenjati i usavršiti po svojoj želji, tako što ćete mu dodati začine koje najviše volite, piše Healthandstyle.

Ova količina dovoljna je za četiri osobe, a priprema traje samo 15 minuta, uz dodatnih 12 minuta pečenja u pećnici, što je manje od pola sata posla.

Potrebni sastojci:

  • 200 grama krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika svježeg ruzmarina, sitno narezanog
  • 2 čehna bijelog luka, usitnjena
  • so

Način pripreme:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Krompir pažljivo operite i izrežite ga na tanke kolutiće.

U posudi srednje veličine pomiješajte maslinovo ulje, ruzmarin i bijeli luk, pa umočite kolutiće krompira u smjesu, a onda ih poredajte u posudu za pečenje, koju ste prethodno posolili tankim slojem soli.

Pecite na sredini pećnice 12 minuta dok kolutići ne dobiju zlatnosmeđu boju i ne postanu hrskavi.

Izvadite čips iz pećnice i ohladite ga prije nego što ga poslužite.

Poslužite ga s umakom po želji ili bez njega.