Kako organizovati rad od kuće i brigu o djeci?

Za sve roditelje rad od kuće predstavlja veliki izazov jer djeca imaju svoje potrebe i zahtjeve...


Promjene koje se dešavaju na globalnom nivou i koje se tiču širenja koronavirusa uticale su na svaki aspekt naših života. Iznenada je većina zamjenila svoje kancelarije radom od kuće, a nekima je sve to našto teže palo u odnosu na druge.

Za sve roditelje rad od kuće predstavlja veliki izazov. Djeca imaju svoje potrebe i zahtjeve i nije nimalo lako naći način da pomirite njihove želje sa poslovnim zadacima, online sastancima i poštovanjem svih zadatih rokova.

S obzirom na to da za većinu roditelja rad od kuće, i boravak sa djecom predstavlja realnost za naredni period potrebno je naći najbolji način da se situacija okrene u vašu korist. Donosimo vam nekoliko ideja kako da svoje vrijeme organizujete na najbolji mogući način i život prilagodite novim uslovima, piše mamaonica.com.

Organizacija je ključ dobrog uspjeha

Kako biste napravili dobar plan svaki dan uskladite ga sa brojem obaveza koje imate. Razmislite koliko sati rada vam je neophodno za rad, koje pozive ne možete odgoditi i koje zadatke ne možete odložiti.

Vodite se pravilom da je važnije raditi pametnije, a ne napornije i iz svake situacije izvucite maksimum. Iako rad od kuće na prvi pogled za svakog roditelja izgleda kao pakao, ipak moguće je čak i tada biti veoma produktivan, a pri tom ne zapostaviti porodicu.

Dakle, planirajte svoj rad u skladu sa uobičajnim aktivnostima vaše djece. Ukoliko živite van grada, izvedite djecu van tokom dijela dana kada su najaktivniji, a poslu se vratite kada se oni umore. Zamolite vašeg poslodavca da vam omogući malo manje tradicionalno radno vrijeme i rasporedite svoje poslovne zadatke tokom cijelog dana. Na taj način moći ćete stići završiti sve poslove, ali i provesti kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom.

Izvucite najviše iz popodnevnog odmora

Ukoliko vaše dijete spava popodne, iskoristite taj period na najbolji mogući način. Ovo vrijeme možete iskoristiti da završite sve započete zadatke i na taj način ostanete u toku sa dnevnim planom. Bez obzira na to da li imate na raspolaganju sat, dva ili tri, prionite na posao jer napokon imate vrijeme tokom kog vas niko ne ometa.

Kada je riječ o starijoj djeci koja su prerasla popodnevno spavanje, naviknite ih na popodnevni odmor. To znači da postoji vrijeme u toku dana kada svi ukućani leže, čitaju ili boje slikovnice.

Najbolje igre čuvajte za najteže trenutke

Svaki roditelj neprestano traži nove igre koje će mališane zaokupirati što duže. Kreativnosti u ovom slučaju nikada dosta, ali ne zaboravite i na neka klasična rješenja koja sva djeca vole: bojanke, vježbanke, nove igračke i slično. Ove adute izvucite iz rukava kada vam je hitno potrebno sat vremena za online konferenciju ili završavanje važnih poslovnih zadataka.

Osim toga, ne zaboravite na dobru staru izreku “očajna vremena zahtjevaju očajničke mjere”. U situacijama kada vam je hitno potrebno vrijeme za posao dozvolite djeci da gledaju crtane filmove ili igraju omiljenu igricu. Dječija pažnja će biti zaokupirana, a vi ćete na miru završiti sve što želite.

Kako biste uspješno odigrali ulogu zaposlenika, ali i ulogu roditelja pokušajte se svakom poslu posvetiti posebno. Izbjegavajte završavanje posla jedno, a igranje drugom rukom. Kada se igrate sa djecom posvetite se tome potpuno, ne provjeravajte mail-ove svakih 5 minuta i isključite se od poslovnih obaveza. S druge strane važno je da imate svoj radni prostor gdje vas ništa neće vizuelno ometati od rada.