Mamina kuhinja: “Jaje na oko” keksići privući će pažnju vaših mališana

Zajedno sa vašim mališanima napravite simpatične "jaje na oko" keksiće.


Simpatični keksići koji podsjećaju na pečeno jaje na oko osvojit će vaše mališane, a i sama izrada će im sigurno biti zabavna.

U nastavku pročitajte koji će vam sastojci biti potrebni za ove keksiće, ali i način pripreme istih.

Tijesto za kekse

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 4-6 kašika hladnog mlijeka

Šećerna glazura

  • 150 g šećera u prahu
  • 6-8 žlica limunovog soka

Ostalo

  • 15-20 polovica marelica ili breskvi iz kompota

Priprema

Pećnicu zagrijte na temperaturu od 180°C.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer u prahu i vanilin šećer.

Dodajte na kockice izrezan maslac i rukama ga utrljajte u brašno tako da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte četiri kašike mlijeka i lagano sve mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte još jednu do dvije kašike mlijeka.

Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu 5 mm. Izrežite krugove promjera 7-9 cm. Krugove složite jedan do drugoga na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom.

Kekse pecite 8-10 minuta, odnosno dok rubovi ne porumene. Pečene kekse ostavite neka se ohlade na limu za pečenje.

Breskve, odnosno marelice ocijedite i posložite ih papirnati kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio sav višak tekućine.

Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. Šećernu glazuru premažite sve ohlađene kekse, a zatim na sredinu keksa stavite po jednu polovicu dobro ocijeđene marelice ili breskve, piše slatkisvijet.com.

Ostavite kekse da se osuše, a zatim ih poslužite.