Simpatični keksići koji podsjećaju na pečeno jaje na oko osvojit će vaše mališane, a i sama izrada će im sigurno biti zabavna.
U nastavku pročitajte koji će vam sastojci biti potrebni za ove keksiće, ali i način pripreme istih.
Tijesto za kekse
- 250 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- prstohvat soli
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 4-6 kašika hladnog mlijeka
Šećerna glazura
- 150 g šećera u prahu
- 6-8 žlica limunovog soka
Ostalo
- 15-20 polovica marelica ili breskvi iz kompota
Priprema
Pećnicu zagrijte na temperaturu od 180°C.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer u prahu i vanilin šećer.
Dodajte na kockice izrezan maslac i rukama ga utrljajte u brašno tako da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte četiri kašike mlijeka i lagano sve mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte još jednu do dvije kašike mlijeka.
Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu 5 mm. Izrežite krugove promjera 7-9 cm. Krugove složite jedan do drugoga na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom.
Kekse pecite 8-10 minuta, odnosno dok rubovi ne porumene. Pečene kekse ostavite neka se ohlade na limu za pečenje.
Breskve, odnosno marelice ocijedite i posložite ih papirnati kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio sav višak tekućine.
Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. Šećernu glazuru premažite sve ohlađene kekse, a zatim na sredinu keksa stavite po jednu polovicu dobro ocijeđene marelice ili breskve, piše slatkisvijet.com.
Ostavite kekse da se osuše, a zatim ih poslužite.