Mamina kuhinja: “Jaje na oko” keksići privući će pažnju vaših mališana

Zajedno sa vašim mališanima napravite simpatične “jaje na oko” keksiće.

 Mamina kuhinja: “Jaje na oko” keksići privući će pažnju vaših mališana

Simpatični keksići koji podsjećaju na pečeno jaje na oko osvojit će vaše mališane, a i sama izrada će im sigurno biti zabavna.

U nastavku pročitajte koji će vam sastojci biti potrebni za ove keksiće, ali i način pripreme istih.

Tijesto za kekse

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 4-6 kašika hladnog mlijeka

Šećerna glazura

  • 150 g šećera u prahu
  • 6-8 žlica limunovog soka

Ostalo

  • 15-20 polovica marelica ili breskvi iz kompota

Priprema

Pećnicu zagrijte na temperaturu od 180°C.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer u prahu i vanilin šećer.

Dodajte na kockice izrezan maslac i rukama ga utrljajte u brašno tako da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte četiri kašike mlijeka i lagano sve mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte još jednu do dvije kašike mlijeka.

Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu 5 mm. Izrežite krugove promjera 7-9 cm. Krugove složite jedan do drugoga na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom.

Kekse pecite 8-10 minuta, odnosno dok rubovi ne porumene. Pečene kekse ostavite neka se ohlade na limu za pečenje.

Breskve, odnosno marelice ocijedite i posložite ih papirnati kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio sav višak tekućine.

Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. Šećernu glazuru premažite sve ohlađene kekse, a zatim na sredinu keksa stavite po jednu polovicu dobro ocijeđene marelice ili breskve, piše slatkisvijet.com.

Ostavite kekse da se osuše, a zatim ih poslužite.

Možda te i ovo zanima?