Mamina kuhinja: Isprobajte recept “Veseli Popaj”

Djeca su u određenoj dobi postanu najednom jako zainteresirana za kuhanje i žele dokazati da i oni mogu nešto skuhati i napraviti.


Young father with a toddler boy cooking.

Obično to kreće s dječjim igračkama – posuđem i namirnicama koje smo im dali da nešto „skuhaju“ za svoje mede ili bebe.

Djeca vole postavljaju pitanja oko kuhanja i kako bi zadovoljili njihovu znatiželju treba im dopustiti da ponekad i sudjeluju u pripremanju nekog jela koje će zasigurno s ponosom poslužiti svojim roditeljima ili bakama i djedovima, piše wishmama.hr.

Provedeno vrijeme s djecom u kuhinji generirati će jako lijepe uspomene, a ujedno im pružate priliku za razvojem raznih vještina.

Neprocjenjiva je vrijednost komunikacije u kuhinji koja se može odigravati s djecom dok kuhate jer imate priliku pričati o povrću, voću, organskim namirnicama i osobito o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane.

Zajedničkom pripremom jednostavnih jela djetetu razvijate ljubav prema dobrim i zdravim navikama kako u higijeni, izboru namirnica tako i zdravoj hrani.

U slučaju da vaše dijete nema dobar apetit, kuhanjem i pripremom obroka vrlo je vjervatno da će pojesti nešto što su „sami“ pripremili.

Ono što je važno zapamtiti je da je kuhanje jako dobra opcija i u osvješćivanju djeteta oko slatkiša i slastica budući pažljivo vide pripremu kolačića, ili nekih drugih poslastica te im tada možete objasniti što je to šećer i što on može uzrokovati te da se stoga poslastice jedu u umjerenim količinama i povremeno.

Prehrambene navike i okusi formiraju se u ranoj dobi, tako da je izbor hrane iznimno važan od samog početka odrastanja.

Ne samo da je to važno kako bi se izbjegla pretjerana izbirljivost već je važno i stoga jer se djetetu formiraju obrasci uravnotežene prehrane koja osigurava hranjive tvari za potreban razvoj organizma odnosno kasnije stabilno zdravlje.

Veseli Popaj

Ovaj jednostavan recept jako će se svidjeti djeci pogotovo ako će ga pripremali s vama, a prepun je zdravih namirnica kroz koje im možete približiti vitamine, minerale i ostale nutritivne vrijednosti.

Priprema traje oko svega 10 minuta, a mogu ga jesti djeca od svoje prve godine pa nadalje.

Sastojci za recept:

  • 200g slatkog krompira isjeckanog na male kockice
  • 175g sitno narezanog lososa ili neke bijele ribe
  • 75g kuhane quinoe
  • 85 g krušnih mrvica
  • 40g nasjeckanog špinata
  • 30g naribanog parmezana
  • manja glavica nasjeckanog luka
  • 1 kašičica umaka od paradajza

Način pripreme

Krompir možete skuhati ili ispeći u pećnici dok ne budu sasvim mekani te ga pustite da se malo ohladi pa sve ostale namirnice stavite skupa s krompirom u blender i kratko promiksajte. Smjesu oblikujte s kašikom za sladoled ili običnom u male kuglice i malo svaku „prošećite“ kroz brašno. Zagrijte malo ulja u tavi i pržite loptice 5 do 6 minuta dok ne „pozlate“ te ih nakon što s pečene servirajte.