Mamina kuhinja: Ideje za dekoraciju hrane za vaše mališane

Pogledajte ideje za dekoraciju zdrave hrane koje će natjerati vaše mališane da pojedu sve što je na tanjiru.


school lunch box for kids with food in the form of funny faces

Dušica Stamenković Vićentijević ima 31 godinu i mama je dvoipogodišnjeg Ignjata i dvoipomjesečne Ognjene. Po zanimanju je vaspitač djece predškolskog uzrasta i radi u PU “Jelica Obradović” u Mladenovcu, gdje i živi. Trenutno je na porodiljskom odsustvu sa posla i uživa u svom hobiju – pravljenju živopisnih dekoracija hrane za svog sina, koje objavljuje na Instagram nalogu i Fejsbuk stranici “Ignjatova mama”.

Za detinarije.com govori o tome kako je počela da se bavi ovim kreativnim hobijem:

 – Dekorisanjem hrane za Ignjata počela sam slučajno, jednog kišnog dana kad nismo mogli da izađemo napolje a iscrpeli smo sve ideje za igru. Već sam bila u poodmakloj trudnoći. Setila sam se dana kada sam radila kao bejbisiterka i kada sam deci od hrane pravila dekoracije kako bih ih podstakla da jedu. Došla sam na ideju da i svom detetu nešto napravim od hrane. Napravila sam mu žabu od jabuke, a on se oduševio. Zajedno smo je pojeli uz imitiranje žabe, i divno smo se ismejali i zabavili.

 – U opisu svakog tanjirića stoji recept za ono što je na tanjiriću, a trudim se da obroci budu zdravi i to je mnogo važnije od dekoracije. Često dobijam komentare “šta se glupiram sa tom zdravom ishranom, treba da pustim dijete da uživa dok je dijete”, a na to imam da kažem samo to da se dijete vaspitava od prvog dana i da se temelji postavljaju u prve tri godine djetetovog života.

 – Takođe je važno da roditelj počne od vaspitanja sebe, mijenjanja svojih loših navika u dobre, jer dijete se ugleda na roditelje. Nema baš smisla ne davati djetetu čips, kolu…a da roditelji konzumiraju isto. Ono što nije dobro za našu djecu nije dobro ni za nas. 

Mnoštvo ideja za dekoraciju obroka pogledajte u sljedećoj foto-galeriji: