Mamina kuhinja: Idealan sendvič kao užina za školu

Uz malo mašte možete napraviti topli sendvič koji će oduševiti mališane.


Idealan sendvič kao užina za školu
Idealan sendvič kao užina za školu

Pravi “croque monsieur” je puno više od dvije kriške hljeba sa sirom i salamom. To je hrskavi, zasitni i sočni sendvič koji se topi u ustima. Pripremite ga brzo i jednostavno uz ovaj originalni recept i shvatit ćete zašto je ovo u Francuskoj jedan od najpopularnijih i najomiljenijih brzih zalogaja.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 kriški hljeba (ili tosta, integralnog kruha…)
  • 200 g salame
  • 125 g sira
  • 1 lončić svježe pripremljenog bešamel umaka.

Za pripremu bešamel umaka:

  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 3 dl mlijeka
  • sol

Priprema:

Pripremite bešamel umak: istopite maslac na blagoj vatri potom dodajte brašno. Neprestano miješajući dodajite hladno mlijeko, potom brašno, sol i muškatni orašćić. Ostavite na vatri dok umak ne postane gust. Ostavite ga da se hladi, pišu brzirecepti.info.

Svaku krišku hljeba s jedne strane premažite bešamelom. Preko bešamela stavite polovicu sira kojeg ste prethodno naribali. Preko sira poredajte ploške salame. Preko salame poredajte preostale kriške hljeba tako da strana s bešamelom dođe preko salame. Dakle, nepremazana strana treba biti gore. Pritisnite dlanovima kako bi se sendvič lijepo spojio.

Preklopljene sendviče premažite slojem bešamela i preko njega pospite preostali ribani sir.  Zapecite u rerni na 190 °C desetak minuta, dok sendviči ne poprime zlatno žutu boju. Bit će mekani i topit će se ustima.

Napomena:

“Croque monsieur” poslužite tople sa zelenom ili nekom drugom sezonskom salatom.