Pravi “croque monsieur” je puno više od dvije kriške hljeba sa sirom i salamom. To je hrskavi, zasitni i sočni sendvič koji se topi u ustima. Pripremite ga brzo i jednostavno uz ovaj originalni recept i shvatit ćete zašto je ovo u Francuskoj jedan od najpopularnijih i najomiljenijih brzih zalogaja.
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 kriški hljeba (ili tosta, integralnog kruha…)
- 200 g salame
- 125 g sira
- 1 lončić svježe pripremljenog bešamel umaka.
Za pripremu bešamel umaka:
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 3 dl mlijeka
- sol
Priprema:
Pripremite bešamel umak: istopite maslac na blagoj vatri potom dodajte brašno. Neprestano miješajući dodajite hladno mlijeko, potom brašno, sol i muškatni orašćić. Ostavite na vatri dok umak ne postane gust. Ostavite ga da se hladi, pišu brzirecepti.info.
Svaku krišku hljeba s jedne strane premažite bešamelom. Preko bešamela stavite polovicu sira kojeg ste prethodno naribali. Preko sira poredajte ploške salame. Preko salame poredajte preostale kriške hljeba tako da strana s bešamelom dođe preko salame. Dakle, nepremazana strana treba biti gore. Pritisnite dlanovima kako bi se sendvič lijepo spojio.
Preklopljene sendviče premažite slojem bešamela i preko njega pospite preostali ribani sir. Zapecite u rerni na 190 °C desetak minuta, dok sendviči ne poprime zlatno žutu boju. Bit će mekani i topit će se ustima.
Napomena:
“Croque monsieur” poslužite tople sa zelenom ili nekom drugom sezonskom salatom.