Mamina kuhinja: Hrskave mini pizze od patlidžana

Zdrava mini pizza s patlidžanom koji 'glumi' tijesto idealna je za vaše mališane.


Zdrava mini pizza s patlidžanom koji ‘glumi’ tijesto i bogatim slojem sira idealan je izbor za vaše izbirljive mališane ili one koji vole samo “brzu hranu”.

Naime, ovo niskokalorično povrće bogat je izvor proteina i vlakana, ali i vitamina B1, K, C, A te folne kiseline. Jedan od razloga zašto je ovaj recept dobar je njegova jednostavnost jer čak i da nemate baš sve navedene sastojke, ove mini pizze možeš napraviti i samo uz patlidžan, umak od rajčice i sir po želji.

Recept koji vam prenosimo je drugačiji, pomoću njeg možete postići divnu hrskavost korice i učiniti ove mini zalogaje savršenim prilogom ili glavnim jelom. Baza započinje tanko narezanim patlidžanom (što tanji to bolji), koji se zatim umoči u brašno, mlijeko po izboru i na kraju u krušne mrvice.

Kad su lijepo uvaljane, jednostavno ih pečete na tavi s obje strane do zlatno smeđe boje i zatim u pećnici dok ne postanu hrskave. Sve što preostaje je upotrijebiti malo crvenog umaka, začina i sira po izboru te peći ponovo dok nije vruće. I to je u principu to – jednostavna, a ukusna mini pizza od patlidžana.

Sastojci:

  • patlidžan
  • mozzarella ili grana padano sir
  • bosiljak, origano
  • pasirana rajčica
  • malo maslinovog ulja
  • prstohvat soli,
  • biber,
  • začini po izboru (origano, bosiljak, chili…)
  • mlijeko po izboru
  • brašno po izboru
  • krušne mrvice

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite pleh papirom za pečenje. Odmah pripremite u zasebnim tanjirima: u prvom malo brašna, u drugom malo mlijeka i u trećem malo krušnih mrvica i soli.

2. Narezane kriške patlidžana umočite u brašno, zatim u mlijeko i na kraju u miks krušnih mrvica i sira te ih posložite na čisti tanjir ili pleh za pečenje.

3. U većoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja te dodajte istovremeno 4-5 (ili ovisno koliko ih stane na tavu) patlidžana te ih pecite 2-3 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi. Nakon što ih sve izredate, posložite ih na pleh za pečenje i stavite u pećnicu na 15-20 minuta (negdje na pola ih preokrenite).

4. Pripremite umak od pasirane rajčice sa začinskim biljem, sir i ostali nadjev po želji (šunka, povrće, gljive…)

5. Izvadite patlidžane i premaži ih s umakom, dodajte bogati sloj sira i željenim nadjevom te pecite još dodatnih 5-7 minuta. Na kraju dodajte po želji svježi bosiljak ili još sira.