Mamina kuhinja: Fini ručak pun proteina koji se složi za manje od 10 minuta

Ovaj ručak je odlično rješenje u toplim ljetnim danima kada nam se ne pali šporet.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U posljednjih desetak godina meksička je hrana zavladala jelovnicima i hrvatskih domaćinstava. Ne samo da odlazimo u meksičke restorane ili naručujemo hranu iz njih, već sve više pripremamo obroke nadahnute okusima iz ove zemlje u Sjevernoj Americi.

Tortilja je kraljica meksičke hrane. S njom se radi većina obroka – od tortilja čipsa koji se poslužuje sa salsom do buritoa, tacoa i sličnih jela. Pritom treba znati da se u stotinu grama obične pšenične tortilje nalazi otprilike 300 kalorija.

Ako pazite na unos ugljikohidrata i količinu hrane koju konzumirate, tortilja se vrlo lako može zamijeniti listovima hrskave zelene salate poput kristalke. Listovi zelene salata mogu se napuniti brojnim punjenjima, a u sto grama nalazi se svega 15-ak kalorija, piše Zadovoljna.hr.

Zelena salata je i puna vode, pa hrana obogaćena ovom namirnicom odlično osvježava i rashlađuje. Dobro je rješenje u toplim ljetnim danima kada nam se ne pali šporet.

Sastojci za hrskavi proteinske zalogaje sa salatom:

  • 1 konzerva tune
  • 1 manja konzerva kukuruza šećerca
  • 1 rotkvica
  • ½ svježeg krastavca
  • ¼ ljubičastog luka
  • sol i biber po želji
  • kiselo vrhnje
  • listovi zelene salate
  • malo limunovog soka.

Priprema:

  1. Dobro operite zelenu salatu, osušite je i natrgajte je (ili narežite) na veličinu koju vama odgovara.
  2. Ocijedite tunu od ulja ili vode iz konzerve. Začinite sa soli i biberom.
  3. U tunu dodajte sitno nasjeckani luk, rotkvice, svježi krastavac i ocijeđeni kukuruz šećerac.
  4. Smjesom napunite listove zelene salata.
  5. Sve zajedno prelijte s malo kiselog vrhnja i pokapajte s limunovim sokom. Dobar tek!

Savjet plus:

Umjesto tune možete upotrijebiti grah, slanutak ili slične mahunarke iz konzerve koji ne zahtijevaju termičku obradu. Hrskave zalogaje od zelene salate možete začiniti meksičkom salsom te ukrasiti s umakom guacamoleaom ili samo svježim avokadom.

Ovo je recept u kojoj možete dodati povrće po želji koje trenutno imate u hladnjaku poput paradajza, paprika, mrkve, stapki celera i sličnih namirnica.