Mamina kuhinja: Dva načina da “prokrijumčarite” povrće na tanjir vaših mališana

Dva recepta u kojima ćete koristiti povrće, a da mališani toga nisu ni svjesni...


Za jedan dio roditelja, povrće i njegova upotreba u jelovniku potomstva je nepresušan izvor frustracija. Poznate su razne faze i situacije. Neće da jedu ništa zeleno, žuto, crveno, okruglo, mekano ili prosto NEĆE.

Kao i u pravom ratu, jedna od tehnika koja pomaže može biti kamuflaža. Dakle, tema dana je kako kamuflirati povrće u obroku?

Stručnjaci imaju šta da kažu na tu temu, ali jedno je teorija, a drugo praksa… Oko jednog se svi slažu – povrće treba da se jede, bilo da smo mali ili veliki.

I šta nam preostaje nego neprestana borba i nadmudrivanje sa malim jogunastim bićima koja zbirno nazivamo naši anđelčići. Jedna od tehnika koja pomaže može biti kamuflaža. Dakle, tema dana je kako kamuflirati povrće u obroku?

Možda u ovim receptima nema onoliko povrća koliko bi roditelje učinilo srećnim, ali idemo korak po korak. Danas malo, sutra malo više i ko zna kuda nas to može odvesti. Uspjeh nije zagarantovan, ali vrijedi probati. Za početak ne bi bilo loše da probirljive klince uključite u pripremu hrane, pišu detinjarije.com.

Probirači često pojedu hranu koju inače nebi ni pogledali kada je i sami donekle pripreme. Možda se u ovim receptima krije ona odlučujuća pobeda u korist povrća?

Ćufte sa povrćem

Sastojci

Za 20 komada

  • 1 kg što manje masnog mljevenog mesa
  • 120 g prezli
  • 1 velika šargarepa, fino rendana
  • 1 velika tikvica, fino rendana
  • 1 jaje, mućeno
  • 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
  • 20g maslaca
  • so, biber i majčina dušica, po ukusu

Način pripreme

U tavi zagrijati maslac i propržiti luk dok ne omekša. U posudu za miješanje staviti meso, prezle, povrće, jaja, prženi luk i začine.

Sve dobro promiješati rukama dok se ne dobije kompaktna masa. Ukoliko je masa previše tečna, dodati još malo prezli. Pripremljenu masu poklopiti i ostaviti da stoji u frižideru 1h.

Pleh obložiti papirom za pečenje. Nauljenim dlanovima formirati ćufte i redati u pleh. Peći na 200˚C 20-30 minuta ili dok ćufte ne porumene. Služiti tople uz omiljeni paradajz sos ili hladne, kao užinu uz neku salatu.

Popaj pljeska

Za 4 osobe

  • 500g nemasnog mljevenog junećeg mesa
  • 1 parče hleba, fino usitnjeno (bez korice)
  • 2 kašike mlijeka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 15 g maslaca
  • 150 g spanaća,odmrznutog i ocijeđenog (može i svježeg, naravno)
  • 1 parče sitno sjeckanog bijelog luka
  • ½ kk soli
  • bibera po ukusu.

Za serviranje (za kompletan doživljaj)

  • lepinje i prilozi kao na kiosku

Način pripreme

U manjoj posudi sitno izmrviti hljeb i posuti mlijekom, dobro promiješati da se dobije ujednačena smjesa. Crni luk sitno isjeći i propržiti na maslacu dok ne omekša. Ostaviti da se malo ohladi.

U veću posudu staviti sve sastojke uključujući i mlijekom raskvašeni hljeb, prženi luk i rukama dobro promiješati. Ne koristiti mikser da bi se očuvale teksture namirnica.

Od dobijene mase napraviti 8 pljeskavica ili 4 veće. Ako imate vremena ostaviti pljeskavice da odstoje u frižideru 1 h. Ispržite u tavi i servirajte uz omiljene dodatke.