Za jedan dio roditelja, povrće i njegova upotreba u jelovniku potomstva je nepresušan izvor frustracija. Poznate su razne faze i situacije. Neće da jedu ništa zeleno, žuto, crveno, okruglo, mekano ili prosto NEĆE.
Kao i u pravom ratu, jedna od tehnika koja pomaže može biti kamuflaža. Dakle, tema dana je kako kamuflirati povrće u obroku?
Stručnjaci imaju šta da kažu na tu temu, ali jedno je teorija, a drugo praksa… Oko jednog se svi slažu – povrće treba da se jede, bilo da smo mali ili veliki.
I šta nam preostaje nego neprestana borba i nadmudrivanje sa malim jogunastim bićima koja zbirno nazivamo naši anđelčići. Jedna od tehnika koja pomaže može biti kamuflaža. Dakle, tema dana je kako kamuflirati povrće u obroku?
Možda u ovim receptima nema onoliko povrća koliko bi roditelje učinilo srećnim, ali idemo korak po korak. Danas malo, sutra malo više i ko zna kuda nas to može odvesti. Uspjeh nije zagarantovan, ali vrijedi probati. Za početak ne bi bilo loše da probirljive klince uključite u pripremu hrane, pišu detinjarije.com.
Probirači često pojedu hranu koju inače nebi ni pogledali kada je i sami donekle pripreme. Možda se u ovim receptima krije ona odlučujuća pobeda u korist povrća?
Ćufte sa povrćem
Sastojci
Za 20 komada
- 1 kg što manje masnog mljevenog mesa
- 120 g prezli
- 1 velika šargarepa, fino rendana
- 1 velika tikvica, fino rendana
- 1 jaje, mućeno
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 20g maslaca
- so, biber i majčina dušica, po ukusu
Način pripreme
U tavi zagrijati maslac i propržiti luk dok ne omekša. U posudu za miješanje staviti meso, prezle, povrće, jaja, prženi luk i začine.
Sve dobro promiješati rukama dok se ne dobije kompaktna masa. Ukoliko je masa previše tečna, dodati još malo prezli. Pripremljenu masu poklopiti i ostaviti da stoji u frižideru 1h.
Pleh obložiti papirom za pečenje. Nauljenim dlanovima formirati ćufte i redati u pleh. Peći na 200˚C 20-30 minuta ili dok ćufte ne porumene. Služiti tople uz omiljeni paradajz sos ili hladne, kao užinu uz neku salatu.
Popaj pljeska
Za 4 osobe
- 500g nemasnog mljevenog junećeg mesa
- 1 parče hleba, fino usitnjeno (bez korice)
- 2 kašike mlijeka
- 1 manja glavica crnog luka
- 15 g maslaca
- 150 g spanaća,odmrznutog i ocijeđenog (može i svježeg, naravno)
- 1 parče sitno sjeckanog bijelog luka
- ½ kk soli
- bibera po ukusu.
Za serviranje (za kompletan doživljaj)
- lepinje i prilozi kao na kiosku
Način pripreme
U manjoj posudi sitno izmrviti hljeb i posuti mlijekom, dobro promiješati da se dobije ujednačena smjesa. Crni luk sitno isjeći i propržiti na maslacu dok ne omekša. Ostaviti da se malo ohladi.
U veću posudu staviti sve sastojke uključujući i mlijekom raskvašeni hljeb, prženi luk i rukama dobro promiješati. Ne koristiti mikser da bi se očuvale teksture namirnica.
Od dobijene mase napraviti 8 pljeskavica ili 4 veće. Ako imate vremena ostaviti pljeskavice da odstoje u frižideru 1 h. Ispržite u tavi i servirajte uz omiljene dodatke.