Domaća supa puna raznog povrća je uvijek dobar prijedlog ako želite nešto ukusno i zdravo. Posebno je to značajno u vrijeme pandemije kada je očuvanje imuniteta od velikog značaja.
Donosimo vam recept za ukusnu i zdravu domaću supu sa knedlama od heljdinog brašna.
Sastojci:
- 1 veza mladog luka
- 2 mrkve
- 1 korjen celera
- 1 paprika
- nekoliko cvjetova karfiola i brokolija
- 3 krompira
- 1 kašičica ajvara
- list peršuna
- so, biber, začinska paprika
Za knedle:
- 1 puna kašika heljdinog brašna
- 1 kašičica ulja
- 4-5 kašika vode
Priprema
Na ulju propržite sjeckan mladi luk i dodajte mrkvu i papriku isječenu na kolutove, zatim na kocke isjeckan celer. Dinstajte na veoma tihoj vatri. Posle 5-6 minuta dodajte krompir sječen na kocke, začinsku papriku i prelijte vode. Na pola kuhanja cvjetove karfiola i brokolija. Kuhajte još dvadesetak minuta. Na samom kraju dodajte ajvar i promiješajte. Posolite i pobiberite.
U zdjelici pomiješajte sastojke za knedle i dobro umutite da dobijete gustu smjesu. Kašičicu umočite u supu i onda sipajte knedle sa njom. Kuhajte još nekoliko minuta da omeknu. Na kraju dodajte peršunov list.
Način pripreme ove zdrave domaće supe možete pogledati i u video prilogu.