Priče za laku noć: Mala sirena

Mala sirena jedna je od najljepših bajki svih vremena koju je napisao poznati danski književnik Hans Christian Andersen, a koju je na filmsko platno donio Walt Disney 1989. godine učinivši je time i jednim od najpopularnijih crtanih filmova svijeta.


Disneys Little Mermaid

U ogromnim morskim dubinama velikog plavog okeana živjela je Mala sirena zajedno sa sestrama i kraljem okeana, njenim ocem. Mala sirena je uživala u morskim dubinama igrajući se među crvenim koraljima sa raznobojnim ribicama i morskim konjićima. Najviše je voljela kada su joj pripovijedali kako se živi iznad površine okeana.

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

Najveća želja joj je bila otkriti život iznad površine okeana, a tu želju joj je otac ispunio kada je navršila osamnaest godina. Kada je vidjela prekrasan zalazak sunca i velike bijele oblake te čula cvrkut svakakvih ptica naprosto se oduševila.

Pala je noć, a Mala sirena je i dalje promatrala svijet oko sebe. U daljini je zapazila veliki drveni brod osvijetljen prekrasnim lampicama na kojem su ljudi veselo plesali. Čula se i lagana muzika koja je Malu sirenu dodatno zaintrigirala pa se odlučila uputiti prema brodu.

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

Kada je sirena doplivala do broda shvatila je da se radi o slavlju. Mladi princ je slavio rođendan. Pogledi su im se sreli, a Mala sirena se sva uzvrpoljila. Nije odmah shvatila što joj se događa. To je bila ljubav na prvi pogled. Vrijeme se pogoršalo, oblaci su se nadvili nad brodom i započela je jaka grmljavina. Vjetar je počeo jače puhati i nastala je oluja. Brod se počeo ljuljati sa svih strana i od silnih naleta vjetra glavni jarbol se slomio. Drugi manji jarbol je pao na sredinu broda koji je istog trena počeo tonuti.

Mala sirena se jako uplašila i pomislila kako mora nešto poduzeti. Prvi joj je na pameti bio naočiti princ u kojeg se zaljubila. Skupila je snage i zaronila duboko u plavi okean kako bi pomogla princu i spasila mu život. Uspjela ga je uhvatiti za ruku i počela brzo plivati uzvodno kako bi mogao doći do zraka. Doplivali su do obližnje plaže, položila ga je onesviještenog na tlo i odlučila se sakriti iza velikog kamena dok se ne probudi.

Ariel-saving-the-prince-1024x640
Disney's Little Mermaid

Princ je nakon nekog vremena počeo otvarati oči. Mala sirena je primijetila kako mu prilazi mlada djevojka i čim mu se skroz približila princ je širom otvorio oči. Pomislio je kako ga je mlada djevojka spasila, osvrnuo se oko sebe i shvatio da se nalazi na pješčanoj plaži. Osmijehnuo se djevojci misleći kako mu je spasila život. Primili su se za ruke i otišli prema prinčevom dvorcu.

Mala sirena je bila utučena. Shvatila je da ju princ nije nikako mogao zapaziti iza velike stijene te će se oženiti za djevojku koja ga nije spasila. Sirena se uputila natrag prema velikom okeanu i zaronila u dubinu.

Otac je saznao da se zaljubila, no nije se previše obazirao jer je mlada. Ali Mala sirena je bila iz dana u dan sve više nesretna i nije mogla prežaliti princa. Silno je željela otići živjeti na kopno. Otac joj to nikada ne bi dozvolio pa je odlučila sve potajno učiniti bez njegovog znanja.

Zaronila je prema podmorskoj pećini u kojoj je živjela okanska vještica kako bi joj se obratila za pomoć. Ispričala joj je svoju nesretnu ljubavnu priču i zamolila vješticu da joj rep pretvori u noge. Vještica je dobro promislila i ostvarila joj želju ali zauzvrat je poželjela imati njezin lijepi glas.

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

Mala sirena je pristala na takvu ponudu jer je silno voljela mladog princa i ništa joj drugo nije bilo toliko važno kao on. Popila je čaroban napitak i u trenu joj se rep pretvorio u noge. Otišla je do svog voljenog princa, ali mu nije mogla izjaviti ljubav jer je ostala bez lijepog glasa. Ipak, princ ju je ugostio, ponudio joj sobu gdje se može smjestiti i počeli su se družiti svakog dana sve više.

Skupa su odlazili u duge šetnje, jahali u prirodi i zajedno provodili većinu njegovog slobodnog vremena. On joj je pripovijedao o svom životu, ali ona nije mogla izgovoriti niti jednu jedinu riječ. Zbog toga je bila izbezumljena. Princ joj je jednog dana rekao da je njihovom druženju došao kraj jer se on mora oženiti s djevojkom koja mu je spasila život.

Mala sirena je osjetila bol u grudima, srce joj se doslovno raspadalo od tuge. Oči su joj bile pune suza, ali nije mogla ni zajecati. Palo joj je napamet kako objasniti princu da se zaljubila u njega. Uzela je papir i olovku i odlučila mu napisati kako ga je spasila za vrijeme oluje, odvela na plažu i od tada ga neizmjerno voli. Ipak, bojala se da joj princ neće vjerovati…

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

Na dan prinčeva vjenčanja Mala sirena je odlučila vratiti se u okeanske dubine svome dragom ocu. Čim je skočila u vodu, noge su se pretvorile u rep, a i predivan glas joj se vratio. Zaplivala je velikom brzinom i napokon nakon dugo vremena opet zagrlila oca i od sreće zaplakala. Otac joj je rekao neka se slobodno isplače i da joj ne zamjera to što je učinila. Objasnio joj je da je njen život ovaj u moru i da nema šta tražiti na kopnu.

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

Jednog je dana u dogovoru sa sestrama otplivala na površinu i ponovo ugledala brod i na njemu svog nesuđenog princa. Bio je u zagrljaju svoje lijepe žene. Maloj sireni nije ništa drugo preostalo nego zaboraviti na svog princa i otići natrag u morske dubine.

Od toga dana Mala sirena više nikada nije bila sretna i svaki puta kad je doplivala do površine okeana pjevala je tužne ljubavne pjesme o sireni i princu.

Princ je često razmišljao o Maloj sireni i nije mu bilo jasno zašto je netragom nestala. Kako se pojavila tako je ubrzo i nestala, ali zašto? Nikada nije dobio odgovor na to pitanje i ponekada mu se pričinjavalo kako Mala sirena pliva uz bok njegova broda.

Disneys Little Mermaid
Disney's Little Mermaid

(Mojedijete.com/Školski.ba)