“Maarif Koledž” otvorio vrata drugoj generaciji učenika

Gimnazija „Maarif Koledž“ organizovala svečani prijem druge generacije učenika ove škole. Dvadeset i osam novih učenika će pohađati nastavu po Nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo kao i Cambridge Assessment International Education gdje će se u trećem i četvrtom razredu opredijeliti za jedan od dva izborna područja: izborno područje za informacione i komunikacione tehnologije (IKT) i izborno područje za vizuelne komunikacije i dizajn (VKD).


Direktorica Gimnazije „Maarif Koledž“ je poželjela dobrodošlicu učenicima i njihovim roditeljima te je izjavila da joj je čast dočekati ovako brojnu drugu generaciju učenika imajući u vidu da je Maarif Koledž novoosnovana škola koja je u toku prošle školske godine brojala 13 učenika.

Direktorica je istakla da su učionice u Maarif Koledžu opremljene savremenom, vrhunskom tehnologijom poput pametnih tabli dok su laboratorije za prirodne nauke opremljene u skladu sa visokozahtijevnim Cambridge standardima.

– Specifičnost ove škole se ogleda i u činjenici da naši učenici već od prvog razreda imaju mogućnost rada na projektima kroz uvođenje tzv.mentorskog sistema, gdje nastavnici u ulozi mentora prate napredak učenika te im na taj način pomažu pri odabiru njihovih usmjerenja i budućih karijera. Naime, pored redovne nastave gdje se učenici susreću sa nizom stručnih IT predmeta, organizovali smo i projektnu nastavu koju održavaju profesori sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Projektna nastava pokriva oblasti ICT (engl.Information and Communication Technologies) u prvom, te Dizajn i tehnologiju u drugom razredu što pomaže učenicima da se lakše opredijele za željeni smjer u trećem razredu, kazala je direktorica Halilčević.

Pored mogućnosti da po završetku obrazovanja učenici steknu srednju školsku spremu i zanimanje maturant gimnazije sa usmjerenjem u jednom od dva izborna područja, učenicima se pruža mogućnost da se opredijele za pohađanje nastave po Cambridge IGSCE i Cambridge A/As level programu, polaganje međunarodnih ispita i sticanje Cambridge diploma koja je svjetski priznata.  Nastava po Cambridge planu i programu se odvija na engleskom jeziku.

– Većina predmeta na Cambridge programu se izučava na engleskom jeziku, dok se nacionalna grupa predmeta podučava na bosanskom jeziku, pojasnila je Halilčević.

Direktorica je istakla da cilj Maarif Koledža kao odgojno-obrazovne ustanove nije tek pružanje visokokvalitetnog obrazovanja već i odgajanje učenika kako bi izrasli u stabilne ličnosti koje će se moći nositi sa izazovima modernog života. “Želimo da oni budu naš ponos, a prije svega, dobri ljudi”, dodala je Halilčević.

Naposlijetku se zahvalila roditeljima na ukazanom povjerenju te pozvala prisutne na upriličenu zakusku.

(Školski.ba)