Ljubuški: I roditelji će na proteste ako se djeca ne vrate u školske klupe

"Kao roditelji izražavamo duboko nezadovoljstvo postojećim stanjem i činjenicom da naša djeca trenutno ne pohađaju nastavu."


Foto: Envato
Foto: Envato

Roditeljsko vijeće Gimnazije Ljubuški uputilo je Vladi ŽZH otvoreno pismo vezano za štrajk prosvjetnih radnika koji je u toku od 9. januara.

 – Kao roditelji izražavamo duboko nezadovoljstvo postojećim stanjem i činjenicom da naša djeca trenutno ne pohađaju nastavu. Razumijemo prosvjetne djelatnike u potraživanju njihovih radnih prava zbog kojih su pokrenuli štrajk, naveli su roditelji.

Bez konstruktivnog dijaloga

No kažu, ne mogu razumjeti da prolaze dani od najave do pokretanja štrajka, a da sve to vrijeme nije uspostavljen konstruktivan dijalog, da se pregovori danima odugovlače, umjesto da se žurno krene u traženje rješenja za dobrobit djece.

 – Nadamo se da ste svjesni činjenice da su naša djeca već dovoljno zakinuta u kontinuiranom radu kroz korona krizu i prošlogodišnji štrajk. Prema Konvenciji o pravima djece, naša djeca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje. Na poseban način su zakinuti maturanti koji se trebaju pripremati za polaganje mature i nastavak školovanja. Ako problem bude rješavan ovim tempom, očito je da će štrajk potrajati duže vrijeme i nama kao roditeljima neće preostati ništa drugo nego da poduzmemo sva zakonski regulirana sredstva kao što su prosvjedi, medijski istupi, javne rasprave i sl. s nakanom da se naša djeca vrate u školske klupe, naveli su roditelji u pismu.

Posebno traže, da u cilju zaštite prava njihove djece na kvalitetno obrazovanje Vlada uloži dodatne napore, te da odgovorno postupie i hitno pronađu rješenje za novonastalu situaciju.

Mogući sastanak

Podsjetimo, u školama na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) traje opći štrajk, a po riječima predsjednice Sindikata srednjih škola ZHŽ-a Jasminke Petric odgovor na pitanje do kada će štrajk trajati mogu dati samo Ministarstvo obrazovanja i Vlada ŽZH. Ona je podsjetila kako su glavni razlozi za štrajk nepotpisivanje kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće, piše Bljesak.info.

 – Postoje neke naznake da bi se sastanak s predstavnicima vlasti mogao održati u srijedu, 18. siječnja. Očekujemo konstruktivan razgovor, rješenje naših očekivanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i u tom slučaju štrajk može biti završen. Koliko dugo će trajati ovaj proces, ne ovisi o nama”, rekla je Petric. Dodala je kako su zahtjevi sindikalista realni i da će Vlada ŽZH morati pokazati razumijevanje prema prosvjetnim djelatnicima. ”Naši zahtjevi su više nego realni, zapravo skromni. Problemi se akumuliraju i ne rješavaju godinama, u tome je problem. Županijski proračun za 2023. godinu, koji je veći za 28 milijuna KM, daje nam za pravo ustrajati u zahtjevima, a Vlada će morati pokazati razumijevanje jer mi nećemo odustati, poručila je.