Ljepši ambijent za malu raju: Obnovljen vrtić “Kekec” u Sarajevu

Mališani su organizirali priredbu za goste, a otkrili su i ploču sa imenima finansijera projekta.


Foto: Vlada KS

Smijeh i dječija graja obilježili su današnji zvanični završetak radova u svrhu poboljšanja energijske efikasnosti na objektu Predškolske ustanove Vrtić Kekec u Sarajevu.

Radovi koji se realiziraju u okviru projekta ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” obuhvatili su termoizolaciju fasade, ugradnju termostatskih ventila na postojeće radijatore, radove na mašinskim instalacijama – ugradnju automatske regulacije, razvodnog ormara, i dr, gromobranske radove, ugradnju LED sijalica, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.

Mališani su organizirali priredbu za goste, a otkrili su i ploču sa imenima finansijera projekta.

Svečanosti su prisustvovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović i direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva Alma Trnka.

 – Danas smo ovdje da obilježimo završetak radova utopljavanja još jednog javnog objekta – Vrtića Kekec. Obično naglašavam da je korist implementacije ovog projekta povećanje energijske efikasnosti i smanjenje zagađenja zraka, ali iskreno najveći benefit ovog projekta jesu osmijesi na licima naše djece, jer sada imaju bolje uslove i ljepši ambijent za odrastanje. Želio bih iskoristiti ovu priliku da se zahvalim našim prijateljima u Europskoj Uniji koji su donirali dva miliona bespovratnih sredstava, čime su značajno podržali ovaj projekt, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Ministrica Hota-Muminović je istakla da je ova Vlada pokrenula generacijske projekte na transformaciji ambijenta unutar kojeg se uči i podučava.

 – Sam ambijent odgaja, kako vanjski koji transformiše izgled zgrade i u samom kvartu pa pozitivno utječe i na stanovnike, tako naravno i ovaj unutrašnji ambijent gdje djeca uče. Mogu kazati da smo ipak još uvijek na početku puta. Mi ćemo u narednim godinama morati snažno investirati u obrazovnu infrastrukturu ako mislimo uhvatiti korak sa razvijenim zemljama u svijetu, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Trnka je istakla da je ovaj projekt od izuzetnog značaja za Ustanovu, ali i za Kanton Sarajevo, prvenstveno za korisnike – za našu djecu.

 – Ovo je nešto što će nam omogućiti uštedu novca u našem budžetu koji smo davali za utrošak energenata. Nadam se da ćemo realizacijom ovog projekta imati uštedu i taj novac usmjeriti na neke važnije, nama neophodne stvari za dalje poboljšanje uslova za boravak djece u našoj ustanovi, navela je Trnka.

Novi izgled vrtića "Kekec", smijeh i dječija graja obilježili završetak radova u svrhu poboljšanja energijske…

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Friday, 30 September 2022