Lego na drugačiji način: Isprobajte ovu igru sa mališanima i poboljšajte njihovu motoriku

Pored dobre zabave, igra može biti itekako korisna za razvoj djeteta.


LEGO
LEGO

Često se naglašava učenje kroz igru i razvoj fine motorike, a mnogi stručnjaci finu motoriku ističu kao ključnu za spremnost djeteta za školu, a također je povezuju da boljim akademskim postignućima, prenosi pitajtedefektologa.com.

Fina motorika je uslov za razvoj grafomotorike, a grafomotorika je uslov za razvoj vještine pisanja.

U ovom tekstu možete vidjeti kako se razvija fina motorika uz pipetu i lego duplo kocke.

Potrebno je:

  • lego duplo (ili bilo je druge kocke koje imaju rupice na gornjem dijelu)
  • pipeta
  • činija za vodu (u vodu se može dodati boja – tempere/boja za kolače)
  • mušema/podloga/ubrus

 Koji je cilj ove igre?

Cilj je da dijete pipetom uzme vodu i sipa u udubljenja na kockici (kao na slikama ispod).

Zašto je ova igra važna?

Ovaj tip igre razvija finu motoriku i direktno utiče na razvoj grafomotorike, odnosno pritiska olovke na papir – dijete kada pokušava da uzme vodu pipetom bi trebalo da bude nježno i da zna da kontroliše jačinu pritiska, jer ukoliko pritisne jako – voda će iscuriti, a ukoliko pritisne slabo – vode neće biti dovoljno.

Poboljšava se koordinacija oko-ruka

Osim fine motorike, na ovaj način se razvija i vizuomotorna kontrola i koordinacije oko-ruka. Igrajući se sa pipetom i kockicom na ovaj način dijete mora da ima upostavljenu koordinaciju oko-ruka kako bi prinijelo pipetu kocki i istisnulo vodu na pravo mesto.

Bolja pažnja kod djece

Zatim se razvija i pažnja i koncentracija, jer se dijete mora potruditi i skoncetrisati na svoj zadatak kako bi pogodilo udubljenje na kocki.

Razvoj čula kod djeteta

Ovakva igra je i senzorna igra jer se radi sa vodom i na ovaj način stimulišemo čulo dodira, čulo vida, ukoliko u vodu stavimo prehrambene boje sa mirisom stimulišemo i čulo mirisa. Dijete u svakom trenutku mora da zna gdje mu se nalazi ruka i kako i koliko bi trebalo da stisne pipetu, tako da se ovako stimuliše i proprioceptivni sistem.

Vizuelna diskriminacija

Dodavanjem boje u vodu učimo da prepoznajemo i imenujemo boje.

Govor

Razvoj govora i fine motorike su povezani i samim tim kada se stimuliše razvoj fine motorike, utiče se i na razvoj govora, a i kroz svaku aktivnost koju djetetu opisujemo mi utječemo na razvoj govora (receptivnog i ekspresivnog).

Ono što je važno zapamtiti jeste da je, pored svega edukativnog, bitno da se i dijete i vi dobro zabavite. Možda će za neke stvari trebati više vremena da se savladaju, nego za druge. Osluškujte dijete, nema osobe koja bolje poznaje mališane od roditelja koji su najviše sa njima.