Kućni predmeti idealni za razvoj kreativnosti kod djece

Razni predmeti koje imamo u domu, mogu mališanima odlično da posluže za kreativnu igru. Evo šta sve djecu može zabaviti bolje od igračaka iz radnje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U današnje vrijeme djeci su dostupne različite moderne igračke, a roditelji nisu ni svjesni šta sve djecu može zabaviti i podstaknuti njihovu kreativnost.

1. Cjedilica

Cjedilica je divno pomagalo u kuhinji, ali takođe može biti i od koristi u dječijoj igri. Vrlo je jednostavno, ali itekako može pomoći u razvoju koordinacije ruku i očiju, kao i motoričkih vještina. Uz cjedilicu dajte djetetu špagete ili slamke, a zatim neka pokuša da ih provlači kroz rupice. Osim toga, cjedilica može biti odlična igračka za kupanje, poslužiti kao pješčani sat, bazen ili zanimljiv alat za baštovanstvo. Gledanje kako voda i pjesak cure kroz rupice vjerovatno je jedna od najzanimljivijih stvari u djetinjstvu. Jednostavno poziva na još jedan pokušaj. Osim toga, može poslužiti i kao udica za lov plastičnih igračaka u kadi ili bazenu, ali i kao pravi dodatak u dječijoj kuhinji.

2. Plastične čaše

Mnoga djeca koriste ih kod bojenja, gdje su odlično pomagalo. Odlično služe za mješanje različitih boja od kojih djeca na kraju dobiju razne kombinacije. Takođe su odlično pomagalo kod slaganja, izlivanja, grabljenja, valjanja, sortiranja, skrivanja, pljeskanja, izgradnje i igre podudaranja. Vrijeme igre sa plastičnim čašama gotovo da je neograničeno. Djeca ih mogu koristiti i za vrijeme kupanja, ali i u pjesku. Možete ih kupiti zaista jeftino, a djeca će kroz igru sa njima samo profitirati na izgradnji svoje kreativnosti.

3. Kartonske kutije

Kartonske kutije sigurno su jedna od najomiljenijih dječijih igračaka od najmanjih dana. Već najmanji mališani puzaći se rado zavlače u skrovita mjesta, bebe koje tek sjede, rado i ponosno će sjediti u kutiji koja im daje potporu i sigurnost. Maleni šetači će rado proučavati kutiju i pomjerati je. Djeca takođe obožavaju da stavljaju stvari unutra i da ih vade van i tako bezbroj puta.

4. Prazne rolne toaletnog papira

Osim da prazne rolne toaletnog papira samo recikliramo ili bacamo, itekako ih možemo iskoristiti i u dječijoj igri. Ako vas brine higijena, ovu “igračku iz domaćinstva” možete preskočiti ili je očistiti ostavljanjem nekoliko sati na Suncu. Rolne toaletnog papira odlične su kao igračke koje se kotrljaju, od kojih se slažu piramide, koje se mogu lijepiti zajedno i od njih će nastati zanimljive kreacije i likovi. Osim toga, ako rolni malo zavrnete dno lako je pretvarate u oblik srca, a nakon toga se samo umoči u boju (koja se naravno nalazi u plastičnoj čaši) i presretna djeca na papiru mogu ostavljati otiske srca. Veselju i igri nema kraja.

(PC školarac)