KS: Online upis u srednje škole, učenici imaju mogućnost izbora tri škole

U skladu s kalendarom aktivnosti za školsku 2016./2017. godinu, ove godine polaganje eksterne mature bit će održano 19. i 20. juna u 67 osnovnih škola na području Kantona Sarajevu, a polaganju će pristupiti oko 3.800 učenika.


Foto: Ilustracija

Kao i prethodne četiri godine, učenici će eksternu maturu polagati iz b/h/s jezika i književnosti, matematike i prvog stranog jezika (u Kantonu Sarajevo to je engleski odnosno njemački jezik).

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja KS-a Lamija Husić kaže Feni da i ove godine očekuju da će se za polaganje prijaviti i značajan broj učenika koji žive izvan Kantona Sarajevo, a srednjoškolsko obrazovanje žele nastaviti u ovom kantonu.

– Odredili smo šest osnovnih škola u kojima ti učenici mogu polagati eksternu maturu (Grbavica 1, Čengić- Vila 1, OŠ “Skender Kulenović”, Deveta osnovna škola, “Osman Nakaš” i “Porodice ef. Ramić”), a već mogu popuniti obrazac. Potom će i oni, zajedno s ostalim učenicima, pristupiti polaganju mature, naglasila je.

Kaže da su, u namjeri da se učenici što bolje pripreme za polaganje, u martu štampali novi katalog pitanja za predmete iz kojih će učenici polagati maturu, a sadrži oko 200 pitanja.

– Matura se polaže dva dana, a konačni rezultati bit će objavljeni 21. juna. Svakog dana će, do 19 sati, biti objavljeni rezultati iz predmete koji su učenici polagali toga dana. Prvi konkursni rok bit će objavljen 27. juna i trajat će do 4. jula. Novina je što je upis online, a učenici će imati mogućnost izbora tri škole ili tri vrste zanimanja u jednoj školi, kazala je.

Rezultati prvog konkursnog roka bit će objavljeni 5. jula, a za učenike koji ne budu primljeni ni u jednu od tri škole ili zanimanje po njihovom izboru 11. jula bit će objavljen drugi upisni rok koji će trajati tri dana. Učenici će moći aplicirati po istom modelu.

– Konačne rezultate upisa učenika u prvi razred srednje škole objavljujemo 14. jula, navela je Husić.

Kompletan proces online upisa učenika organizira, provodi i prati Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC), a u resornom ministarstvu to smatraju značajnim iskorakom i savremenijim načinom upisa u prvi razred srednje škole nego je to bio ranije.

Novina u kriterijima za upis učenika u srednje škole je povećan minimalan broj bodova potrebnih za apliciranje u određenu srednju školu. Tako da je za apliciranje u gimnazijama potrebno minimalno 78 bodova; medicinskim i školama ekonomske struke 71, a u ostalim školama četverogodišnjeg trajanja potrebno je imati 63 boda. Za upis na treći stepen nije utvrđen minimalan broj bodova.

Husić je savjetovala učenicima da mudro i staloženo odaberu zanimanje u kojima se vide, te da njihov prvi izbor bude i onaj konačni.

(Klix.ba)