KS: Boravak mališana u vrtićima bit će subvencioniran i u novoj školskoj godini

Subvencioniranje pohađanja vrtića u privatnim i državnim ustanovama bit će nastavljeno i naredne školske godine, tačnije od septembra 2023. godine.


Ilustracija: Školski.ba

U junu 2022. godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je odluku da od nove školske godine pohađanje javnih i privatnih vrtića bude subvencionisano sa 200 KM.
Sufinansiranje za školsku 2022/2023. godinu iznosi 200 KM za 11 mjeseci i 100 KM za mjesec august za cjelodnevni boravak.

Resorna ministrica Naida Hota Muminović je za Klix.ba izjavila da je isti trend biti nastavljen i s početkom nove, odnosno od septembra.

– Sufinansiranje za školsku 2022/2023. godinu iznosi 200 KM za 11 mjeseci i 100 KM za mjesec august za cjelodnevni boravak. Isto tako će biti i za novu školsku godinu tj. od septembra 2023. godine i to za vrtiće koji nisu povećali cijenu boravka od pet posto u odnosu na cijenu iz ove školske godine, potvrdila je ministrica za Klix.

Nakon odluke Ministarstva obrazovanje Kantona Sarajevo da od naredne školske godine pohađanje javnih i privatnih vrtića bude subvencionisano sa 200 KM, pojedine predškolske ustanove su prošle godine najavila povećanja cijene boravka.

Zbog toga je veoma važno naglasiti da boravak u vrtićima u kojima je došlo do povećanja cijene boravka neće biti sufinansiran.