Krizni štab KS odlučio da učenici predmetne nastave u Sarajevu školu nastave online

Krizni štab Kantona Sarajevo donio je nove mjere koje se odnose na organizovanje nastave tokom pandemije. Tako će učenici predmetne nastave u osnovnim školama u KS (od V i/ili VI razreda) nastavu pohađati online od 23. oktobra do 6. novembra 2020. godine.


Kako su naveli iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, kombinovani model nastave je zadržan za učenike razredne nastave (od I do IV, odnosno V razreda) također od sutra do 6. novembra, piše Klix.

To znači da će učenici od I do IV i/ili V razreda na smjene jednu sedmicu pohađati nastavu online, a drugu sedmicu u školama.

“Škole imaju mogućnost da, ukoliko brojno stanje odjeljenja razredne nastave u redovnom procesu broji maksimalno dozvoljenih 15 učenika, organizuju nastavu za ta odjeljenja bez primjene kombinovanog modela. Roditelji učenika koji su izjavili da žele da njihova djeca pohađaju isključivo online model nastave zadržavaju to pravo i dalje bez potrebe za novim izjavama”, naveli su iz nadležnog kantonalnog ministarstva.

Kada je riječ o predmetnoj nastavi za učenike od V i/ili VI razreda, nastavu pohađaju po online modelu do 6. novembra ove godine.

“Sjednice stručnih organa škole kao i sastanci s Vijećem roditelja i Vijećem učenika, roditeljski i informativni sastanci održavaju se online. Trajanje nastavnog časa je 30 minuta”, istakli su.

Škole koje organizuju produženi boravak isto trebaju činiti u skladu s epidemiološkim preporukama. Produženi boravak radi svaki nastavni dan u redovnom radnom vremenu.