Kratki vodič: Prva godina sa bebom – šta sve treba da znate?

Briga za novorođenče je jedan od najtežih zadataka roditeljstva.


Father and baby

Osim što je iscrpljujuća i za bebe i za roditelje, prva godina je puna uzbuđenja, istraživanja, doživljaja i zajedničkih uspomena kao što su prva riječ, prvi smijeh, prvo puzanje i još mnogo toga, piše mamaonica.com.

To je period u kome se beba rapidno mijenja svakog dana, svake sedmice i mjeseca.

Prvi mjesec

U ovom stadijumu beba je poput male mašine: sve što ćete raditi je uspavljivanje, hranjenje i mijenjanje pelena. Okretaće se prema izvorima zvuka i predmetima koji se pomjeraju, ali ne dalje od nekoliko metara. Bebe bi u prvoj godini života trebalo da spavaju 16-20 sati dnevno u prvoj sedmici, kao i 12-16 sati do kraja prvog mjeseca.

Drugi mjesec

Vaša beba je otkrila da postoji i drugi svijet mimo spavanja i mlijeka! Ovo je period koji karakteriše adaptacija okolini, beba pokušava da aktivno prati pokrete i zvukove drugih ljudi, ali joj nedostaje koordinacija. Budući da će beba svoje potrebe komunicirati sa vama isključivo plačem, obratite pažnju i lako ćete naučiti da razaznajete njegove različite vrste. Isto tako, trudite se da bebu polegnete na leđa što češće možete, jer ćete time pospješiti razvoj motorike u rukama.

Treći mjesec

Treći mjesec je poznat i kao “cuteness overload”. Beba prelazi iz stadijuma novoređenčeta u jedinstveno malo biće koje počinje da se smije, stavlja prstiće i sve čega se dohvati u usta, prepoznaje lica, i generalno se više pokreće nego u prva dva mjeseca svog života. Uz adekvatne pelene i ambijent spavaće čvršće i duže bez buđenja, a još uvijek ograničeno kretanje znači da još uvijek ne može upasti u nevolje.

Četvrti mjesec

Beba počinje dizati glavu, i ruke kada želi da je uzmete u naručje. Bolje imitira izraze lica koja vidi oko sebe, a stiče i snagu za podizanje igračaka. Savjet stručnjaka je da uvedete igračke kojima se stimulišu bebina čula npr. igračke koje ispuštaju zvukove ili jarko obojene igračke, drugačije teksture itd.

Peti mjesec

U petom mjesecu sve je u koordinaciji, beba počinje prebacivati stvari iz ruke u ruku, sve više se odiže od podloge, oslanja se na korijen dlana, počinje da se okreće sa leđa na stomak i obratno. Rukama dodiruje koljena i nožice, proširuje sliku o svom tijelu i mogućnostima.

Šesti mjesec

Jedan od najbitnijih mjeseci u prvoj godini jer dosta mališana baš tada počinje da sjedi! Pokušava da ispušta smislene zvukove i pokazuje različite emocije tokom igranja. Takođe stiče svjesnost o svom imenu, i usavršava prepoznavanje lica. Počnite uvrštavati čvrstu hranu u ishranu bebe.

Sedmi mjesec

Beba samostalno sjedi duži vremenski period, pokušava odgovoriti na riječi koje im upućujete, a identifikuje i emocije na ljudskim licima. Sedmi mjesec je definitivno i period kada beba uči kako da puže – dakle, ne puže još, ali pokušava da se pomjera u različitim pravcima kako bi dosegla neku igračku ili predmet.

Osmi mjesec

Stiže i noćna mora za sve roditelje – većini beba počinju rasti prvi zubići. U osmom mjesecu naoružajte se strpljenjem i budite spremni na mnogo plača i nervoznu bebu. Ovo je kratkotrajan period, ali postoji mnogo trikova pomoću kojih možete olakšati nastalu nelagodu, a jedan od bitnijih je obezbjeđivanje što dužeg i mirnijeg sna vašoj bebi koja će zbog neprestanog plača biti iscrpljenija nego inače.

Deveti mjesec

A stigli smo i do puzanja! Beba postaje aktivna i upušta se u avanture po cijeloj kući. Vaš mali Brzi Gonzales počeće da nestaje i da se kreće brzinom svjetlosti. Neometano i uspješno kretanje svojoj bebi možete osigurati korištenjem udobnih i sigurnih pelena, uz koje je curenje nepostojeće, a koje je neće stezati i sputavati u novostečenoj slobodi i istraživanju.

Deseti mjesec

Primijetit’ ćete napredak u kretanju, puzanje je usavršeno, a neke bebe počinju da se hvataju za namještaju i dižu na noge, pa čak i pomalo hodaju, postaju samostalnije, uzimaju igračke koje oni žele i naravno ostavljaju ih tamo gdje ćete vi sigurno stati na njih. Osigurajte sve površine, i sklonite sve oštre ili lomljive predmete kako ne bi došlo do nezgoda. U ovom periodu bebe troše i više energije pa im je potrebna adekvatna ishrana, povećajte unos čvrste hrane, a smanjite mlijeko ili formulu.

Jedanaesti mjesec

Najvažniji pomak dešava se u govoru. Beba počinje da usvaja lingvističke konstrukcije i razumije jednostavne sintagme kao što su “dođi ovdje”, “ne diraj to” i slično. Osim toga, počet’ ćete da uočavate karakter odnosno prva ispoljavanja nezavisne ličnosti koja je vaša beba. Puzzle, kockice i druge igračke namijenjene za kreativni razvoj su i više nego dobrodošle.

Dvanaesti mjesec

Čestitamo! Ušli ste u posljednji mjesec prve godine sa vašom bebom. Proslavite ga kao krunu svih vaših napora koje ste uložili da vaše dijete ostvari najviši stepen razvoja. Od ovog mjeseca pa nadalje, beba ima sve osnovne motoričke sposobnosti, a fokus se stavlja na podsticanje kreativnosti, kognitivnih sposobnosti i emocija.

Za kraj želimo da vas podsjetimo da je svaka beba individua za sebe i da se razvija po svom sopstvenom tempu. Koraci kroz koje smo vas proveli su generalni pokazatelji i smjernice u okviru kojih se bebe razvijaju i rastu u prvoj godini svog života, i ne moraju biti primjenjivi na sve bebe u praksi.