Koju srednju školu upisati? Nova zanimanja pred malim maturantima

Ova zanimanja su vrlo potrebna na tržištu rada, a također su jako dobro plaćena.


Foto: ŠKOLSKI / Envato

Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, među kojima su i zanimanje tehničar multimedija, kao i fasader i monter suve gradnje – moler, kazali su za Nezavisne direktori srednjih škola u RS.

Pravilnik o planu upisa za narednu školsku godinu, koji je objavljen u “Službenom glasniku RS”, sadrži broj odjeljenja i učenika po smjerovima, odnosno zanimanjima koji se planiraju za upis u školskoj godini 2021/2022. Tako, po njemu, u prvi razred srednjih škola planiran je upis 10.953 učenika.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe za “Nezavisne novine” da će u narednoj školskoj godini imati dva nova zanimanja i to fasader i monter suve gradnje – moler.

– Dobili smo saglasnost nadležnih, tako da u narednoj školskoj godini planiramo da upišemo po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada, kazao je Bajić. Dodao je da đacima nakon završenog školavanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja.

 – Ovaj posao je dobro plaćen, poslodavcima je uvijek potreban ovaj kadar, a postoji i mogućnost da samostalno rade, kaže Bajić.

Sanela Praštalo, direktorica Politehničke škole u Banjaluci, ističe da će oni u novoj školskoj godini imati novi smjer – tehničar multimedija.

 – U saradnji s Privrednom komorom RS i Udruženjem poslodavaca odlučili smo da od naredne školske godine ponudimo novi smjer, četvrti stepen koji će imati jedno odjeljenje, a koje će brojati 24 učenika, kazala je Praštalo.

Da će se od naredne školske godine pred đacima naći novi smjerovi, kazala je i Kristina Mrđa, direktorica Tehničke škole u Banjaluci.

 – Od sljedeće školske godine imamo dva nova zanimanja, operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, kazala je Mrđa.

Dodala je da je planom predviđeno da se upiše 17 odjeljena po 24 učenika, odnosno ukupno 408 učenika.

 – Mi smo uvijek u našoj školi imali veliki broj zainteresovanih učenika i uvijek smo realizovali plan upisa, a to očekujemo i u narednoj školskoj godini, pojasnila je Mrđa.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, ističe da je u narednoj godini u ovoj regiji planirano da bude upisano 876 srednjoškolaca u 41 odeljenje, te plus još jedno odjeljenje učenika sa strane.

 – Mi u narednoj školskoj godini nastavljamo s upisom zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a koja se prvenstveno odnose na Tehničku školu, koja obrazuje zanatlije koje odgovaraju tržištima rada, ističe Đurić.

Dodao je da na području ove regije neće biti noviteta u odnosu na ranije, samo što će u narednom periodu biti akcenat na građevinskom sektoru. Ističe da što se tiče njihove regije nisu imali potrebu za novim zanimanjima, jer su te potrebe u ranijim periodima realizovali.