Koje boje pomažu bržem učenju

Kupite markere za podvlačenje ovih boja, obojite zidove njima, u sobu unesite ovaj namještaj ili jednostavno svoj prostor za učenje ukrasite sitnicama ovih boja i učite brže i jednostavnije.


Čovjek bojama izražava svoje emocije, stanja i ličnost. Boje utječu na naše raspoloženje, ali kako su istraživanja pokazala i na produktivnost našeg rada i učenja u okruženju posebnih boja.

Djeca koja su okružena živim bojama mnogo su pozitivnija od onih koja pažnju poklanjaju tamnijim tonovima.

Tople boje: crvena, žuta i narančasta direktno su povezane s bržim radom mozga i prienosom informacija među sinapsama.

Crvena boja

Crvena je boja vatre i krvi pa je povezana s energijom, opasnošću, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja, potiče ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni pritisak, a samim time i dotok krvi u mozak koji pospješuje brže obrađivanje informacija, piše Glas Slavonije.

Žuta boja

Žuta je boja sunca i povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Ona potiče rad mozga, pomaže održavanju budnosti i poboljšava koncentraciju, intuiciju i razumijevanje pa je dobar izbor za radne prostorije, ali je važno znati da je u ambijentu u kojem je previše žute teško opustiti se. Ipak žuta boja će pomoći da održite energiju i elan koji su vam potrebni za učenje.

Narančasta boja

Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je s radošću, sunčanošću i toplinom. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narančasta je topla boja pa daje osjećaj vrućine ali, usprkos tome, nije toliko agresivna kao crvena. Potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekt i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom, učinkovita je pri podizanju mentalnih sposobnosti jer stimulira razgovor i kreativnost.