KO je Edin Džeko?

Edin Džeko je fudbaler, najbolji strijelac i kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Od 2009. godine Edin je i Ambasador UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.


Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Poznat je i pod nadimkom “Dijamant”. Svoje prve fudbalske korake napravio je u Fudbalskom klubu Željezničar, gdje je i debitovao za prvi tim. Iz Željezničara odlazi u Češku, a potom u Njemačku u kojoj sa Wolfsburgom osvaja Bundesligu, te postaje najbolji strijelac u historiji Wolfsburga.

Nakon Njemačke, Edin odlazi u Englesku i postaje jedan od najboljih i najvažnijih igrača Machester Citya. U Engleskoj osvaja dvije titule prvaka nakon čega seli u glavni grad Italije Rim, gdje trenutno nastupa za Romu.

Edin je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Ambasador UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

U novembru 2009. godine, povodom proslave 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, Edina Džeko je imenovan za Ambasadora UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Osim što je uspješan sportista, omiljen u zemlji i inostranstvu, Edin Džeko je pokazao veliku posvećenost djeci i mladima, posebno najugroženijim kategorijama.

Edin Džeko se tako priključio mreži od preko 200 Ambasadora UNICEF-a u cijelom svijetu. Ambasadori UNICEF-a su poznate ličnosti iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, koji su pokazali interes da svoj talenat iskoriste kako bi pomogli poboljšanju životnih uslova djece, žena, mladih i porodica. Oni pomažu UNICEF-u u procesima zagovaranja, sakupljanja sredstava i implementaciji programa, te prenošenju poruke o misiji i vrijednostima za koje se UNICEF zalaže.

(Školski.ba)