Ključna razlika između podmićivanja i nagrađivanja djeteta

Nagrade mogu poslužiti kao divan alat za discipliniranje djece, koji ih motivira da vrlo brzo izmjene svoje ponašanje. Podmićivanje, s druge strane, može probleme u ponašanju učiniti još gorima. Razumijevanje ključne razlike između ta dva pojma može učiniti veliku razliku u odgoju vašeg djeteta.


Sve je u tempiranju

Nagrada se daje kada dijete postigne naše željeno ponašanje. Mito se daje unaprijed, a bazira se na djetetovu obećanju da će popraviti svoje ponašanje ili na našim nadama da će uz mito napraviti ono što mi želimo.

Primjeri mita uključuju:

1. Evo ti keks i sad budi dobar dok smo u trgovini.
2. Možeš pogledati još jedan crtić, ali kada dođe vrijeme za spavanje nemoj se onda žaliti što idemo u krevet.
3. Možemo još ostati u parku ako obećaš da ćeš pokupiti svoje igračke kad dođemo kući.
4. Kupit ću ti ovu igračku, ali ne smiješ onda više bacati stvari.
5. Možeš ići kod prijatelja ako ćeš navečer dovršiti zadaću.

Zašto mito nema efekta?

Kada su djeca nagrađena prije nego što su demonstrirala da mogu slijediti pravila, ona izgube motivaciju. Također, djeca koja su primila mito mogu imati ispad bijesa ili odbiti poslušati ono što ste im zadali, samo minutu poslije “postignutog dogovora”. No, tada je već prekasno za vašu reakciju jer dijete je primilo nagradu koju nije zaslužilo.

Mito također nije dobro prakticirati jer djeci šaljete krivu poruku o tome kako svijet funkcioniše. Odnosno, teško da će ih neko u životu prvo nagraditi, a tek će se potom imati priliku dokazati. Poslodavci na primjer nikome ne daju prvo povišicu, pa čekaju na dobre rezultate godinu dana.

Uskoro, roditelji koji su skloni mitu, mogu se naći u situaciji u kojoj će ih vlastito dijete ucjenjivati. Tako prije ulaska u trgovinu dijete može tražiti da mu kupite čokoladu ili će početi vrištati. Nakon toga, i sami dođu do zaključka da udovoljavanje dječijim željama prije nego naprave zadano, daje djeci svu moć i kontrolu u njihove male ruke.

Kako nagraditi dobro ponašanje?

Dobro ponašanje možete nagraditi na nekoliko načina. Najbolje ćete takvo ponašanje potaknuti ako nagrada uslijedi odmah nakon što je ono iskazano. Evo nekoliko primjera:

1. Stavite u kolica za kupovinu čokoladu tek kad se nađete na kasi, ako je vaše dijete tokom cijele kupovine bilo pristojno.
2. Kažete tinejdžeru da će moći u kino u petak zato šo je završio na vrijeme svoju domaću zadaću.
3. Dopustit ćete djetetu da ostane budno još dodatnih 15 minuta jer je pospremilo sve svoje igračke i slikovnice bez da ste ga na to morali podsjetiti.
4. Date djetetu džeparac tek nakon što je završilo sve svoje obaveze.
5. Dopustite djetetu da izabere posebnu igru za igranje nakon što je njegovo ponašanje pohvaljeno u vrtiću ili školi.
6. Postoje razne vrste pozitivnog nagrađivanja, a jedna je svakako i “iznenadna” nagrada. Na primjer, kada vaše dijete očekuje da ćete krenuti iz parka jer je već kasno, recite mu da je zaslužilo još dodatnih 20 minuta jer se lijepo ponašalo. Takva iznenadna nagrada može kod djeteta potaknuti želju da se i dalje lijepo ponaša te na taj način stekne još privilegija.

(Dječjaposla.com)