Kazazović: Zakon o obrazovanju odraslih smanjit će nezaposlenost

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović izjavio je kako će Skupština Kantona Sarajevo usvojiti Zakon o obrazovanju odraslih, čime će odraslima bez osnovnog obrazovanja biti pružena nova šansa.


Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

– Formalno obrazovanje ne može pratiti potrebe tržišta rada jer se one stalno mijenjaju. Neophodno je bilo da se donese jedan zakon koji će omogućiti edukaciju građana i nakon što su završili svoje formalno obrazovanje. Donošenjem ovog zakona imamo mogućnosti za doedukaciju, za prekvalifikaciju kadrova i zajedno s potrebama poslodavaca možemo odgovoriti tržištu rada, rekao je ministar Kazazović, prenosi portal Klix.ba.

Brojne nevladine organizacije istaknule su kako se Zakonom odraslim ljudima pruža “druga šansa”.

– U Bosni i Hercegovini prema tradicionalnoj definiciji ima dva do pet posto nepismenog stanovništva, a 10 posto je bez završene osnovne škole. Najveći dio nezaposlenih jesu upravo oni bez završene srednje i osnovne škole. Ovaj Zakon stvorit će instrument koji će ljudima i u poznim godinama omogućiti osnovno i srednje obrazovanje, rekao je Adis Arapović, koordinator Centara civilnih inicijativa.

Ministar Kazazović dodao je kako će zakon zasigurno smanjiti nezaposlenost u Kantonu Sarajevo.

Također je dodao da je Prijedlog zakona urađen u skladu s entitetskim, državnim i evropskim legislativama te da je prioritet Vlade KS.

Podršku ovom prijedlogu su pružili predstavnici nevladinih organizacija: GIZ, CCI, Karitas BiH, Ustanova za obrazovanje odraslih “Socijalno-edukativni centar” i DWW International koji su istakli da će usvajanje ovog prijedloga zakona pomoći i poslodavcima i nezaposlenim osobama te da očekuju jednoglasnu podršku poslanika u Skupštini KS, piše portal Klix.ba.