Kanton Sarajevo prvi put domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade

To je za sada prvo i jedino međunarodno takmičenje kojem je KS domaćin.


Foto: Ministarstvo obrazovanja KS

Načelnici devet općina Kantona Sarajevo i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović potpisali su sporazume o saradnji i načinu organizovanja općinskih takmičenja i revije/smotri djece predškolskih ustanova i učenika osnovnih škola.

Prema riječima ministrice Hota – Muminović, sve općine u Kantonu Sarajevo ove godine organiziraju takmičenja iz matematike, fizike, pregovaranja, umjetnosti.

 – Sve ćemo to raditi zajedno, u koordinaciji. Zahvalna sam načelnicima općina koji su izdvojili finansijske i druge resurse da provedemo ova takmičenja. Tu je početak priče o izvrsnosti, na nivou lokalnih zajednica, a onda pravimo bazen onih najizvrsnijih, koji idu na kantonalna i takmičenja na višim nivoima. Poznato je da je Bosna i Hercegovina među najtrofenijim zemljama, zbog priznanja koje naši učenici donesu sa međunarodnih takmičenja u znanju, pri čemu je Kanton Sarajevo lider, navela je ministrica Hota – Muminović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je rekao da Općina Ilijaš duže od 20 godina organizuje općinska takmičnja u saradnji sa resornim ministarstvom i da kroz pravilnike osigurava nagrade za najuspjenšnije takmičare koji općinu predstavljaju na takmičenjima viših nivoa.

Kanton Sarajevo će ove godine bit domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade, od 28. juna do 3. jula. To je za sada prvo i jedino međunarodno takmičenje kojem je KS domaćin.