Kako učiniti da se vaš jedinac ne osjeća usamljeno?

I vi možete puno pomoći da se vaše dijete ne osjeća usamljeno – uz samo tri navike.


Foto: ŠKOLSKI / Envato

Istraživanja pokazuju da zbog novog načina života porodice danas imaju manje djece od prethodnih generacija. Zapravo, sve se veći broj parova odlučuje na samo jednog potomka, u čemu naravno, nema ništa sporno ili loše.

Međutim, mnogi se roditelji brinu da će njihovo dijete biti usamljeno i možda odrastati tužno što uz sebe nema brata ili sestru, pišu Djecjaposla.com.

Iako je usamljenost nije zanemariva briga, treba imati na umu da se oko nje više brinu sami roditelji nego što ju djeca osjećaju.

Mnogo je načina kako se može pomoći djetetu da se ne osjeća usamljeno.

Potrudite se oko socijalnih interakcija

Druženja su odličan lijek protiv samoće. Biti jedinac znači da možda nema igre s braćom i sestrama, ali tu je toliko drugih mogućnosti.

Parkovi, igraonice, druženja s prijateljima, organizirane družione, vrtić…djeca jedinci često su otvorenija prema drugoj djeci i uvijek su u potrazi za partnerima u igri.

Potrudite se djetetu, ukoliko se voli i želi igrati s drugima, priuštiti što više dogovora, izlazaka, novih susreta i slično jer mogućnosti je na pretek.

U vašem gradu sigurno postoji i mogućnost upisa na razne aktivnosti i sportove, na primjer ples, dramska grupa, nogomet ili nešto slično, gdje će vaše dijete postati dio ekipe i steći mnoge prijatelje.

Nađite vremena za “kvalitetno vrijeme”

Vrijeme s vršnjacima je bitno, ali stručnjaci naglašavaju kako je djetetu izuzetno važno i vrijeme provedeno s njegovim roditeljima. To vrijeme, objašnjavaju kako treba biti kvalitetno osmišljeno te će na takav način povećati razinu djetetove sreće.

Dakle, potrudite se isplanirati porodične večeri posvećene društvenim igrama ili izlete na kojima ćete svi na puniti baterije. Vaše će dijete uživati ​​u kvalitetnom vremenu, a njegova sreća bit će znatno veća od vašeg uloženog truda.

Ako pak nikako ne možete izdvojiti vrijeme za nešto što vam se čini “zabavnim”, pronađite načine kako svakodnevne aktivnosti poput kuhanja ili pranja veša učiniti interaktivnim i uključiti i dijete u njega tako da se družite i radite u isto vrijeme. Vjerujte, vaša će djeca jednostavno uživati ​​u provođenju vremena s vama, na bilo koji način.

Razvijte rutinu

Iako druženje s drugima i kvalitetno vrijeme s roditeljima može umanjiti osjećaj usamljenosti, ne možete zabavljati dijete 24 sata, 7 dana u sedmici. Dobra je pak vijest da stručnjaci tvrde kako strukturirane dnevne rutine također mogu pomoći djeci u borbi protiv samoće.

Rutine i struktura pružaju djeci osjećaj normalnosti i pomažu im da znaju što slijedi tokom dana. To im omogućava da se prisjete stvari kojima se raduju, ali ih i zaokuplja u onim trenucima kada nemaju toliko socijalne interakcije.

To ne znači da trebate organizirati i isplanirati dan svog jedinog djeteta do minute, ali rutine i struktura stvarno mogu pomoći da se vaše dijete osjeća manje usamljeno.