Kako se pripremiti za studije u Evropi

Studije u srednjoj Evropi su fantastičan izbor koji mijenja život. Kao i kod svakog izbora, imate puno informacija koje morate obraditi. Evo nekoliko prijedloga koje morate imati na umu dok se pripremate za selidbu.


Dobro se pripremite

Ako ste jedan od sretnika koji ima EU / EFTA pasoš, super za vas, možete preskočiti ovaj dio. Ostali ćete morati da dobiju studentsku vizu/boravišnu dozvolu.

Najbolje vrijme za podnošenje zahtjeva za studentsku vizu/boravišnu dozvolu je obično od tri do šest meseci prije nego što planirate da odete. Prosječno vrijme za dobijanje studentske vize/boravišne dozvole u centralnoj Evropi je oko šest do osam nedjelja. Međutim, može trajati i duže. Zbog Covid19 više nije moguće doći u Evropu i podnijeti zahtjev u susjednoj zemlji. Treba da podnesete zahtjev u svojoj zemlji ili državi stalnog boravka. Obavezno provjerite različite uslove. Razne evropske zemlje imaju i druge zahtjeve. 2TM nudi smjernice i informacije o procesu dobijanja studentske vize/boravišne dozvole u Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj i Mađarskoj.

Smještaj je još jedno glavno pitanje za rješavanje. Često može doći do problema kada podnosete zahtjev za vizu jer je potreban dokaz o stanovanju; međutim, možda razmišljate: „Kako mogu naći smeštaj u Budimpešti kad nisam tamo da bih ga tražio?“ Vaš fakultet će vam često pružiti pomoć pri smještaju; obično u studentskom domu. Ova opcija može biti korisna kratkoročno. Ako studirate, možete iznajmiti sobu na mjesec ili dva i potražiti stan u odabranom gradu. Neki studenti na internetu pronalaze mogućnosti za stanovanje; ovo može biti u redu, ali budite oprezni. Nikada nemojte slati novac, a da niste vidjeli stan. Prenesite novac samo ako je riječ o proverenom domaćinu.

Istražite!

Živimo u doba informacija; iskoristite to u svoju korist. Možete da saznate sve što vam je možda neugodno da pitate – istražite kuda idete i naučite nešto. Društveni mediji mogu biti korisna istraživačka pomoć kada je u pitanju ova tema. Na primjer, pogledajte neke lokalne studentske  grupe na Fejsbuku. Ako studirate u Budimpešti, možete tražiti „Strani studenti u Budimpešti 2021“ ili „Stranci u Budimpešti“. U tim grupama možete postavljati pitanja.

Lokalno stanovništvo će vas više poštovati ako pokažete kako znate nekoliko stvari o gradu koji ste izabrali za studije. Takođe će vam olakšati život ako znate neke stvari prije nego što stignete. Budite spremni na neke kulturne razlike. Na primjer, češka i mađarska korisnička služba mogu biti malo drske, mada se to dramatično popravilo u posljednjih nekoliko decenija. Nijemci su vrlo direktni. Najbolje je imati smisao za humor i odnos s poštovanjem kada se suočite sa ovim razlikama.

Također ne škodi naučiti neke izraze na lokalnom jeziku. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne govori svaki Nijemac savršeni engleski. To što govorite ruski jezik ne znači da će vas Slovenci, Česi ili Slovaci automatski razumjeti jer također govore slovenske jezike. Pokušajte da naučite nekoliko fraza na lokalnom jeziku prije odlaska. Mještani će vas više cijeniti ako pokušate da upotrijebite nekoliko riječi na njihovom jeziku. To pokazuje da poštujete njihovu kulturu. Razmislite o upisu na kurs jezika po dolasku.

Polako sa pakovanjem!

Česta greška koju ljudi prave kada idu da studiraju u inostranstvo je to što se previše pakuju. Ne treba spakovati onoliko koliko mislite. Mnogo stvari možete pronaći u Evropi. Odjeća je u srednjoj Evropi obično skuplja nego u drugim dijelovima svijeta, ali to ne znači da morate da napunite kofer. Ako imate marku dizajnerskih farmerki koju volite, spakujte nekoliko pari takvih. Ako imate zimski kaput koji vam se sviđa, ponesite ga. Tokom boravka  ćete kupiti mnogo  stvari, a kada dođe vrijeme za odlazak, bićete frustrirani ako treba da se riješite viška.

Polako i sa grickalicama. Ovo je 2021; živimo u globalizovanom svijetu. Mnogo proizvoda iz svoje zemlje možete više nego vjerovatno pronaći u većini srednjih i većih gradova Evrope. Mnogo je ruskih, balkanskih, azijskih, američkih prodavnica.

Šta je korisno spakovati?

Obavezno se pobrinite za lijekove pre nego što odete. Zamolite svog lekara da vam da dvostruku količinu ako je to moguće. Ne želite da tražite osnovne lijekove nedjelju ili dvije nakon useljenja. Najbolje je ne žuriti se i upoznati  zdravstveni sistem države u koju se selite.

Također, ako imate vrhunsku kozmetiku koju najviše volite, ponesite je. U Evropi možete pronaći puno kozmetike, ali ona vrhunska može biti skuplja. Obavezno ponesite adaptere; ako ste iz zemlje sa različitim utičnicama nego u  Evropi, ponesite najmanje 2-3 adaptera da biste se lakše snašli.

Najvažnije je ponijeti otvoren um. Stvari možda neće biti baš  onakve kakve očekujete, ali to je dio zabave.

Za više pitanja vezana na studije u Europi obratite se 2TM preko maila na [email protected]