Kako razgovarati s djetetom o školi?

Prilikom polaska u prvi razred, ali i kasnije, dijete ne treba plašiti školom i obavezama, nego ga za obaveze dobro pripremiti


Polazak u školu važan je i značajan dan za dijete, ali i za roditelje. Dijete se osjeća odraslo i ponosno, neopterećeno je i još nema jasnu sliku o tome što ga čeka. Roditelji, s druge strane, ponekad mogu biti opterećeni mnogim pitanjima i brigama oko toga kako će se dijete snaći u novoj sredini, prenosi mamatataja.hr.

Važno je kako roditelji reaguju. Ako su uznemireni i u strahu, takve će osjećaje prenijeti i na dijete ma koliko se trudili sakriti ih. Zato pokažite djetetu da ste sretni i ponosni na njega što kreće u školu. Svečano obilježite i proslavite taj važan dan. Dijete mora osjetiti vaše pozitivne emocije, da se veselite i da ste uz njega u trenucima polaska u prvi razred, jer polazak u školu normalan je razvojni slijed i znak odrastanja.

O školi govoriti na zabavan i vedar način

Dužnost je nas odraslih činiti da djeca vole i rado idu školu, da im škola bude ugodno, sigurno i zabavno mjesto na kojem će zadovoljavati svoje potrebe i gdje će biti sretna.

Pričajte s djecom o školi, o svom školovanju. Sjetite se i pričajte im o vašoj učiteljici, svojim doživljajima, anegdotama, školskim iskustvima, druženju i igri s vršnjacima. Na taj ćete mu način dočarati raznolikost zanimljivosti koje ga očekuju u školi.

Govorite o školi kao mjestu učenja, odrastanja, druženja na zabavan i vedar način.

Razgovarajte s djetetom o tome zašto treba ići u školu, što se očekuje od njega kao učenika, o promjenama koje će polazak u školu unijeti u život obitelji.

Objasniti djetetu da će ga uspoređivati s drugima

Važno je objasniti razliku između vrtića i škole. Roditelji školu trebaju predstaviti na realan i vjerodostojan način. Dijete treba pripremiti na to da će u školi biti manje igre, a više rada, obveza i odgovornosti, da će mnogo toga naučiti, ali i upoznati nove prijatelje i zabavljati se. Dijete treba pripremiti na to da će njegov rad i ponašanje ocjenjivati i uspoređivati s drugom djecom.

Ponekad roditelji koriste rečenice poput: ‘Vidjet ćeš kada kreneš u školu, tamo ćeš morati puno raditi, nećeš više imati vremena za igru!’ ili ‘Vidjet ćeš ti kako ćeš u školi morati slušati učiteljicu!’

Ovakve rečenice nikako ne treba koristiti jer njima šaljemo djetetu poruke da je škola neugodno mjesto zbog čega se može osjećati nesigurno, uplašeno i uznemireno. Ovakve rečenice mogu izazvati nelagodu, tjeskobu, negativno utjecati na motivaciju, ali i razvoj straha od škole. Dijete ne treba plašiti školom i obavezama, nego ga za obveze treba dobro pripremiti.

Ne ismijavati školu i učitelje

Važno je da roditelji o učiteljima i školskim obvezama govore pozitivno. Pozitivan stav roditelja prema školi utječe na pozitivan stav djeteta prema školi, prihvaćanje škole i motivaciju za učenjem. Zbog toga roditelji ne smiju ismijavati školu i učitelje ili o njima govoriti negativno.

Važno je da roditelji pošalju poruku da škola zauzima važno mjesto u njihovom sustavu vrijednosti, da cijene učenje, znanje i stvaranje jer dijete uči po modelu i usvaja obrasce ponašanja svojih roditelja. Zato pokažite i vi entuzijazam prema učenju, stvaranju, školi.

(Školski.ba)