Kako pomoći djetetu da napiše pismenu zadaću ili sastav?

Pomoći djetetu naučiti čitati i pisati ključne su vještine za bilo koje daljnje učenje. No, potrebno je otići i korak dalje i naučiti ga kako da uskladi svoju maštu i kreativnost sa pisanjem pismenih vježbi ili priča.


Bez obzira je li tek na početku i piše svoje prve složenije rečenice ili je već u fazi da samo piše cijele priče, odličan alat za poticanje kreativnog pisanja i osmišljavanja priča je tzv. start priče.

Radi se o poticaju koji pomaže djetetu da započne pisati priču ili sastav. Može biti u raznim formama, a najvažnija mu je zadaća da usmjeri dijete prema određenoj temi i pomogne mu osmisliti početak priče, odnosno neku situaciju oko koje će graditi ostatak.

Start priče može biti izbor od svega nekoliko riječi, na primjer – princeza, tajna vrata, šuma i bunar. Na temelju tih nekoliko riječi, dijete treba osmisliti scenarij. Od zadanih elemenata ono gradi događaje i glavnu radnju koju će potom produbiti metaforama, epitetima, opisima.

Start priče može biti i prva rečenica. Na primjer: “Dječak je gledao u daljinu i na obali rijeke je vidio neku pojavu koja se ubrzo izgubila u magli”. Dijete potom počinje pisati što se dalje dogodilo koristeći svoju maštu, preokupacije i vizije, piše evenio.hr.

Ova tehnika se najčešće koristi u osnovnim školama, no dobro dođe i srednjoškolcima koji se bore sa nedostatkom ideja za pisanje pismenih sastava.

Ovisno o dobi djeteta i njegovim vještinama pisanja i izražavanja, pokušajte uz start priče ponuditi djetetu i neka pitanja, da mu pokažete na koji način pristupiti ključnim riječima. Na primjer, možete djetetu dati tri ključne riječi – balerina, park, pjesma. Potom mu postavite pitanja: “Što je balerina radila u parku?”, “Je li pisala pjesmu ili ju je slušala?”, “Kakva je to bila pjesma?”, “Gdje se nalazi taj park i zašto je balerina baš u tom parku?”

Kako biste što bolje razumjeli tehniku “start priče” u nastavku se nalazi i nekoliko primjera.

Primjeri postavljanja početnih riječi i rečenica za osnovnoškolce:

  • mladić, bicikl, zalazak sunca
  • večera, obitelj, stari pas
  • fotograf, tajna, časopis
  • Kad je došla kući iz škole u torbi je pronašla pismo u maloj crvenoj koverti u kojem je pisalo samo kratko “Sviđaš mi se”, ali bez potpisa.
  • Trojica prijatelja u tišini su sjedili za stolom i u nevjerici su razmišljali što se to zapravo maločas dogodilo.

Primjeri postavljanja početnih riječi i rečenica za tinejdžere i adolescente:

  • nepoznata žena, dnevnik, utorak
  • šuma, mračno i vlažno, tragovi u blatu
  • putovanje kroz vrijeme, mlada djevojka, prozirno
  • Ohrabrio se i dao joj jedan kratki poljubac na usne, znajući da je nikada više neće vidjeti.
  • Nisam ga željela ozlijediti…
  • Prošlog je ljeta, sasvim slučajno prvi put shvatio da može disati pod vodom.