Kako pametno štedjeti: Metoda 50:20:30

Zabluda je da samo ljudi s velikim primanjima mogu odvajati novac u ‘kasicu’. Ako razmišljate o štednji, a ne znate kako, 50:20:30 pravilo naučit će vas kako to učiniti lako. Kako bezbolno štedjeti i promijeniti pristup novcu, pročitajte u nastavku.


KAKO ODVAJATI NOVAC?

Pravilo 50:20:30 lako je primjenjivo na svakoga, jer ne zavisi o visini primanja. Količina novca koji valja odvajati na stranu izračunava se po sistemu postotka. Ova metoda svakome pruža okvir unutar kojeg je potrebno sagledati vlastita primanja i troškove te odvojiti nepotrebno i  neophodnog kako bi budžet i štednja bili realistični. Za početak vam trebaju papir i olovka jer ćete u 3 kategorije razvrstati svoju financijsku sliku i napraviti okvirni budžet. Ovu računicu možete lako prilagođavati kako se i okolnosti te novčane prilike budu mijenjale. Neka vam ovo služi kao okviran princip u organizaciji troškova.

50%

Imati budžet znači mnogo više od samo plaćanja računa na vrijeme. Onaj koji je dobro isplaniran i realističan pruža bolji uvid u cjelokupan prihod i trošak za lagodan život bez ‘krpljenja’ kraja s krajem. Novac zahtijeva odgovorno rukovanje, a ako vas od malena tome nisu učili, nikada nije kasno za bazične principe uspješne štednje. Prva kategorija zove se 50% i odnosi se na pola iznosa od vaših cjelokupnih primanja. U nju uključujete sve neophodno poput: računa, stanarine, hrane i prijevoza. Obratite pozornost na odvojeni iznos, a ne na pojedinačni trošak. Neki plaćaju visoku stanarinu, ali im je posao blizu pa ne troše na prijevoz dok drugi imaju niske troškove stanarine, ali im na troškove puta odlazi velik dio budžeta.

20%

Ova kategorija odnosi se na štednju. 20% od totalnih prihoda posvetite odvajanju na stranu. Novac koji štedite može biti za planiranu investiciju, plaćanje kredita, vraćanje duga ili jednostavno štednja za crne dane. Tek nakon što ste podmirili apsolutno sve troškove iz prve kategorije, odvojite svotu za štednju. S obzirom na zakone i plan za penziju, mnogima se čini prerano za razmišljanje o tome. No uz ovaj plan organizacije troškova u starijim danima bit ćete si zahvalni. Za krenuti štediti nikada nije prerano, a dodatan novac nikoga nije rastužio, prenosi journal.hr.

30%

Posljednja kategorija odnosi se na lične troškove. Ovo je širok pojam i svakome riječ ‘lično’ može predstavljati drugu ideju. 30% vašeg novca ostavite za lifestyle koji živite, a tu se ubrajaju nužni luksuzi koji podižu kvalitetu života. U to se ubrajaju odlasci u kafiće i restorane, dodatni mobilni paketi, vikend putovanja, garderoba i članarine za hobije. S obzirom na to da se životni stil svakoga od nas razlikuje, 30% možda će vam biti previše, a možda premalo. Ako vam ostane novca, ubacite ih u kategoriju 20%, no nikako ne oduzimajte iz štednje nauštrb osobnih troškova.