Kako je nastala pjesma ,,Zvončići” i kako je zvučala u originalu?

Najpopularnija pjesma novogodišnjih praznika je bez sumnje pjesma "Zvončići". Kako i kada je nastala ova pjesma te kako zvuči u originalu?


Zvončići je božićna pjesma koju je napisao James Pierpoint u Bostonu 1857. godine.

Napisana je za potrebe župe koja je htjela proslaviti Dan zahvalnosti.

Pjesma se jako svidjela župljanima, pa su zamolili Pierpointa da se opet zapjeva na Božić iste godine. Otada je Jingle Bells jedan od najjasnijih zaštitnih znakova zadnje sedmice u godini.

Kako je pjesma zvučala u originalu?

Svakog decembra s radija, televizije, sa svakog štanda i svakog kafića čuju se taktovi poznatih božićnih pjesama. Originali, obrade, prepjevi… sve je tih dana dopušteno. S duge strane, ova verzija “Zvončića” (Jingle Bells) drži se originala iz 1857. godine.

Kad je James Lord Pierpont napisao “The One Horse Open Sleigh”, pjesma se blago razlikovala od “Zvončića” kakve poznajemo danas. Razlika u stihovima bila je minorna, naročito za nekog ko ne razumije engleski jezik. Pierpont je izvorno zapisao “oh what sport” i “oh what joy” umjesto “oh what fun” i “o’er the hills” umjesto “o’er the fields”. Dječijem uhu zanimljive doskočice poput “hey!” i “ha ha ha!” ubačene su u pjesmu puno godina kasnije, nakon što su pjesmu planetarno proslavili Bing Crosby i Andrews Sisters.

Prvu i današnje verzije najviše razlikuje refren i sama atmosfera pjesme. Pierpont je bio klasičar i držao je do melanholije. Pozorni slušatelj otkrit će u ovoj verziji i posljednje stihove iz originalne izvedbe, koji se obično ne pjevaju u modernim verzijama. U njima se mladićima savjetuje da nabave najbrže sanke žele li uhvatiti curu. Od brzih sanki do brzih automobila i nije bio tako dug put.