Još uvijek neizvjesno kada će se početi održavati nastava u ovom dijelu BiH

Prosvjetari odlučni da do ispunjenja zahtjeva ne odustaju od štrajka.


U zapadnoj Hercegovini još uvijek nije izvjesno kada će se početi održavati nastava, jer štrajk prosvjetara koji je počeo 9. januara umjesto drugog polugodišta još traje i nema naznaka da će se uskoro prekinuti.

Predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja ZHK Jasminka Petric za Klix.ba kaže kako je pokretanje štrajka umjesto početka drugog polugodišta bio potez na koji su prosvjetari iz zapadne Hercegovine bili primorani, zbog nerazumijevanja Vlade ZHK i resornog ministara za njihove probleme, a to je rješavanje kolektivnog ugovora i povećanje plaća.

 – Imali smo u srijedu jedan sastanak s predstavnicima kantonalne vlade i to je bilo prvi put nakon više od godinu dana da su s nama sjeli svih troje, premijer Zdenko Ćosić, resorna ministrica Ružica Mikulić i ministar financija Toni Kraljević. Ponudili su nam povećanje plaće za sedam posto što smo odbili, jer nam ne znači ništa s obzirom na to da je inflacija 18 posto, kazala je Petric.

Kaže kako očekuju razumnu ponudu koja će okončati agoniju u obrazovanju tog kantona već naredne sedmice, jer su prosvjetari odlučni da do ispunjenja zahtjeva ne odustaju, te imaju podršku sa svih strana, od roditelja do policije i naglašava da praznim obećanjima neće vjerovati.

 – Nećemo odustati dok ne potpišemo kolektivni ugovor s prihvatljivim povećanjem plaća. Izigrali su nas i prevarili prošle godine, obećali su nam da ćemo potpisati kolektivni ugovor i nakon toga se nismo vidjeli ni čuli. Ovo je nakon svih naših nastojanja bio zaista posljednji korak na koji smo primorani i nećemo odustati dok nam se zahtjevi ne ispune, poručila je Petric.

Tvrdi da su na kolektivnom ugovoru radili četiri godine i da su nadležnim ponudili tri scenarija po kojim se njihovi probleme uz malo odgovornosti mogu riješiti u roku od sat vremena, te da će oni upravo biti odgovorni za posljedice propuštanja nastave u tok kantonu.

Naglašava kako je svjesna da je ovo težak period za sve učenike Zapadnohercegovačkog kantona, kao i za čitav obrazovni sistem, ali da je odgovornost isključivo na vladajućim strukturama koje su ih dovele u težak položaj.

Inače, na čelu Vlade ZHK osam posljednjih godina je Zdenko Ćosić koji je dopredsjednik HDZ-a BiH i izabran je u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a nova vlast u tom kantonu kako je najavio lider HDZ Dragan Čović trebala bi se formirati u roku od 15 dana.

Hoće li Ćosić na odlasku s čela Vlade ZHK umiriti tenzije u zapadnoj Hercegovini i popraviti tešku sliku obrazovnog sistema, te omogućiti učenicima da se vrate u školske klupe ili odlaskom u državni Dom naroda ostaviti nered za novu vladu, pokazat će postupci, koje će biti jasni već u narednoj sedmici.