BiH: Iz Sarajeva za Istanbul ispraćeni autobusi s nagrađenim učenicima

Oko 100 osoba, među kojima su profesori i učenici krenulo je na putovanje u Istanbul.


Foto: AA

U subotu je ispred Istiklal džamije u Sarajevu organiziran polazak za Istanbul autobusa sa nagrađenim učenicima na takmičenju na temu o islamskim vrijednostima i kulturi, javlja Anadolija.

Oko 100 osoba, među kojima su profesori i učenici koji su bili uspješni u takmičenju u sklopu projekta “Islam i Evropa iz iskustva Bosne i Hercegovine“, organizovanom u saradnji Uprave za obrazovanje i nauku Islamske zajednice BiH i Ambasadom Turkiye u Sarajevu, krenulo je na putovanje u Istanbul.

Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, izjavio je da se u grupi nalaze najbolji učenici medresa u BiH i učenici iz srednjih državnih škola koji su u proteklom periodu učili o islamu.

 – U cijelom takmičenju je učešće uzelo više od dvije hiljade učenika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, tako da ima međunarodni karakter. U autobusima su djeca i profesori iz sve tri države. Jako je veliki projekat i zahvaljujemo se ambasadi Turske koja je prepoznala vrijednost ovog projekta i odmah su nas podržali. U Istanbulu ćemo imati program koji je zajednički organizovan od strane Rijaseta i ambasade Turske pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Turske. Zaista smo zahvalni turskom narodu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na svemu što rade za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Halilović prije polaska autobusa te dodao:

 – Mi idemo tamo da vidimo tragove koje su Bošnjaci ostavili u Istanbulu. Ljudi sa ovog područja su ostavili značajne tragove u Istanbulu. Idemo da posjetimo i najznamenitije stvari u Turskoj, muzeje, kultrune, obrazovne ustanove.

Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu, također je ispratio grupu učenika i nastavnika za Istanbul.

 – Na takmičenju su učestvovali učesnici iz svih gradova Bosne i Hercegovine, Zagreba i Novog Pazara. Učenicima i profesorima koji su ostvarili najbolje rezultate, dodijelili smo nagradno putovanje u Istanbul, kazao je Akcesme.

Učenici i profesori će biti gosti međunarodnih srednjih škola u Istanbulu.

 – Imat će priliku da posjete istorijska i turistička mjesta Istanbula. Ovo putovanje ne smatramo samo turističkim. Njihovi i naši preci živjeli su na istom području stoljećima. Imamo zajedničku kulturu i naslijeđe. Odlaze tamo da vide i tragove ovog zajedničkog naslijeđa i kulture. Stoga, ovom putovanju pridajemo veliku važnost.

Jedan od učenika koji su krenuli za Istanbul je Bakir Čosović iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

 – Radujem se što ću biti u Turskoj, jer nikad nisam prije bio, a imao sam želju. Bićemo prvu noć u Skoplju, onda u Turskoj. Bićemo prvo u Edirneu i onda u Istanbulu narednih nekoliko dana, kazao je ovaj učenik.

Mirela Terzić, učenica Islamske gimnazije “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu, istakla je da također prvi put putuje u Tursku i da očekuje da će boravak u Istanbulu biti lijep i koristan, piše AA.