Jezik malih beba: One znaju reći “volim te”

Kada vas dočeka dvogodišnjak ili trogodišnjak, nakon što vas nije vidio nekoliko sati, protepa 'vojim te, mama' i dotrči raširenih ruku u zagrljaj, raznježite se, a od slatkoće mislite da ste dosegnuli nebo. Posve je jasno: dijete vas voli.


Dojenče, čim se rodi, počinje komunicirati sa svojom okolinom. Isprva, to su nespretni pokušaji, pa roditelji misle da nemaju nekog smisla. No bebe sve vrijeme šalju poruke i pokušavaju ući u interakciju s okolinom, pišu roditelji.hr.

No kada imate novorođenče, koje vam ništa ne može reći, često se pitate doživljava li vas uopće osim kad mu nešto treba. Malene bebe svake minute komuniciraju svojim roditeljima ljubavne poruke, samo na svoj, osebujan način.

1. Pogledi bez treptaja

Ako vas beba netremice promatra, kao da proučava svaki vaš pokret ili izraz lica, znači da se emotivno povezuje s vama. Dojenčad se voli ‘zapiljiti’ u lice majke ili oca, a majčin glas poznaje još iz maternice. Nakon što je povezalo vašu boju glasa i izgled lica, njegove su oči usmjerene samo na mamu i govore – ‘vojim te, mama!’

2. Koketira s vama

Jeste li primijetili da, kad bebica uhvati vaš pogled, kao da vas zavodi, koketira s vama? Ili, jeste li primijetili da vam uzvrati osmijeh? Gotovo svaki vaš izraz lica pokušat će imitirati i uzvratiti vam – to vaša beba pokušava privući pažnju zato što osjeća duboku povezanost. Uzvratite joj pogled i smiješak da zna da su osjećaji obostrani. Inetrakcija izmjenom mimike lica poseban je oblik komunikacije emocija između majke i djeteta.

3. Čarobni osmijeh

Male bebe mogu se smješkati na različite načine, ali osmijeh koji uputi baš vama, sigurno je poseban. Zašto? Motiviran je ljubavlju i privrženošću koje osjeća. Njezin pogled kruži prostorijom, ali kada zastane na mami, na licu joj se pojavi poseban osmijeh, i to je taj osmijeh rezerviran samo za vaš odnos koji govori – ‘vojim te, mama!’

4. Gugutanje

Ako čujete gugutanje, koje zvuči kao pjevanje, znači da ste jako posebni u bebinu životu! Takvo prvo gugutanje nije namijenjeno bilo kome, samo osobama kojima posebno vjeruje i pokraj kojih se osjeća sigurno i voljeno. Pokušajte djetetu uzvratiti gugutanje! Ne samo što ćete ga ohrabriti za daljnju komunikaciju nego svi zvukovi koje budete izmjenjivali sa svojom bebicom utjecat će na kasniji razvoj govora.

5. Strah od odvajanja

Plače li vaše novorođenče kada iznenada napustite sobu i široko se nasmije kada se vratite? To je djetetov način da vam kaže kako želi da budete u njegovoj blizini. Naravno, takav plač može biti mučan za roditelje, ali predstavlja jednu od razvojnih faza koje su prolazne. A dok ne prođu, primajte ih kao poruku da ste vi ‘osoba broj jedan’ u bebinu životu!

6. Početničke puse

Beba napući ustašca i puhne zrak kroz njih, ispuštajući jako slatke zvukove! E to bi mogla biti pusa, početnička. Novorođenče je shvatilo na koji način mu vi poljupcima pokazujete svoju ljubav i želi vam uzvratiti. Naravno, poljupci su isprva teško izvodivi, ali u dogledno vrijeme pretvorit će se u prave poljupce. Baš u tome naporu da vas poljubi, nalazi se želja da podijeli svoje osjećaje.

Uživajte u komunikaciji sa svojom bebicom, a mi vam donosimo video jednog slatkiša koji toliko želi svojoj mami vratiti poruku ljubavi da je u 10. sedmici života, na svoj način, rekao ‘I love you’ (volim te).