Izborite se sa domaćom zadaćom

Da niste očajni, bijesni i pomalo frustrirani zbog drugih roditelja koji hvale svoje besprijekorne prvačiće, s cijelim svijetom biste podjelili svoju muku i zatražili pomoć jer svakodnevno vodite rat sa djetetom koje nije u stanju da bez nadzora završi najbanalniji domaći zadatak. Vrpolji se, ustaje, traži vodu, žali se na glad, mora u toalet, ispušta gumicu, lomi grafit od olovke, češe se i žali na bolove zbog kojih ne može da piše, crta ili uči. I tako svaki dan.


flockine / Pixabay

Zdravo, pravo i, prema riječima školskog psihologa i učiteljice, prepametno dijete obaveze izvršava uz suze, vaše molbe i prijetnje!
Ne bojte se, to je manjak koncentracije i nepostojanje navika. Ništa što se ne može srediti uz pomoć naših savijeta, prenosi decjisajt.rs.

1. Kreirajte radnu atmosferu

Djeca koja imaju lošu koncentraciju ne mogu lako da eliminišu uticaj okruženja, zbog čega morate da im stvorite radnu atmosferu. Ugasite TV, radio i računar, utišajte telefone, zatvorite prozor zbog buke koja dopire spolja i ne upuštajte se u razgovore u koje će dijete, koje ne želi da radi domaći zadatak, pokušati da vas uvuče.
Ako dijete ima svoju sobu, ne dozvolite mu da uči za trpezarijskim stolom, na trosjedu ili u kuhinji dok vi kuhate, a potrudite se i da mu napravite striktan raspored.
Kad nauči šta ide prije, a šta nakon školskih obaveza, naročito ako mu ograničite vrijeme za njih, lakše će ih prihvatiti jer rutina prija svoj djeci, a posebno onoj koja se stalno vrpolje.

2. Dozvolite mu da pravi pauze

Dva mjeseca, koliko je prošlo od početka školske godine, nekim đacima prvacima nisu bila dovoljna da nauče da se koncentrišu i da sjede mirno duže od pola sata, na šta vam je i učiteljica skretala pažnju. Kratke, petominutne pauze, u početku češće, a kasnije ređe pomoći će i vama i njemu. Ono će znati da može da ustane, da protegne noge, da nešto gricne i napravi otklon od učenja, a vama da sačuvate nerve. To će mu pomoći da sačuva energiju i da se bolje fokusira kad se vrati za sto.

3. Sarađujte sa učiteljicom

Nemojte da se nervirate ni da negirate problem kad vam se učiteljica požali jer vaše dijete ometa nastavu vrpoljenjem, ustajanjem, zapitkivanjem, šuškanjem… Bolje da znate šta se dešava nego da stajete u odbranu svog djeteta jer mu to neće biti od pomoći. Ako je moguće, jednom nedeljno razgovarajte sa učiteljicom kako biste utvrdili ima li pomaka i šta svako od vas može da uradi na popravljanju njegove koncentracije i formiranju radnih navika.

4. Pomozite mu ako traži pomoć

I sami znate da ne treba da mu radite zadatke iz matematike, pišete slova koja koje teško savlađuje i da mu bojite zadatke iz likovnog, ali to ne znači da ne možete da uskočite kad zagusti. Dovoljno je da mu ukažete na grešku, ali biranim riječima, kažete da provjeri rezultate sabiranja ili da ga preslišate pjesmicu. Na drugom listu mu pokažite kako da boji, naučite ga kako da ne gubi nerve kad mu nešto ne ide od ruke i kako da izazove gleda s pozitivne strane kako ne bi uzgubilo motivaciju.

5. Nagrađujte umjesto da kažnjavate

Koliko god vama bilo teško imajte na umu da je vašem djetetu još teže jer ga svi opominju i grde. I roditelji i učiteljica zahtjevaju da u miru i na vrijeme završava sve zadatke, a njemu to još ne polazi za rukom. Da ne bi pomislilo da je glupo, lijeno, gore od drugara iz razreda i da ne bi prestalo da se trudi, biće mu potrebni pozitivni stimulansi, pohvale i nagrade za svaku malu pobjedu.
Umjesto da ga kaznite svaki put kad ne završi domaći u predviđeno vrijeme, a to će se često dešavati, nagradite ga nekom sitnicom kad uspije, pa ćete, korak po korak, dan za danom, doći u fazu da dijete bez problema izvršava sve svoje obaveze.

(Školski.ba)