IUS organizovao takmičenje u engleskom jeziku za srednjoškolce: Stipendije za deset najboljih

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održano je takmičenje iz engleskog jezika pod nazivom „IUS Wordy“ za učenike četvrtog razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Takmičenje je održano u organizaciji studijskog programa engleskog jezika i književnosti IUS-a.


Na ceremoniji otvaranja takmičenja koje je počela oko 11 sati, za goste je održana kratka video prezentacija o IUS-u. U ime IUS-a gostima je dobrodošlicu poželio šef Ureda za odnose sa javnošću  Mirnes Baltić, a program koordinator studijskog programa Engleskog jezika i književnosti prof. dr. Ervin Kovačević je dao sažet opis studija Engleskog na IUS-u. Nakon ceremonije, studenti su se uputili na takmičenje i pristupili ispitu.

Baltić je istakao da je bitno napomenuti da je IUS prepoznat kao ustanova koja svojim studentima pruža odlične uslove za studiranje.

– I ovo takmičenje iz engleskog jezika je kontinuitet te ustaljene prakse. U pitanju je jedna stopostotna stipendija. Učenik koji bude imao najbolji rezultat dobit će stopostotnu stipendiju za studiranje na studijskom programu engleskog jezika i književnosti za sve četiri godine. Pored ove stopostotne, Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo obezbijedila je još devet stipendija i to četiri po 80 posto i pet od 50 posto, dodao je Baltić.

Sve stipendije su dodeljene za studije na polju engleskog jezika: prvi ciklus studija Engleskog jezika i književnosti (ELIT) ili prvi ciklus studija Nastave engleskog jezika i književnosti (ELT).

Takmičenje se sastojalo od tri dijela: pisanje (kompozicija), upotreba engleskog jezika (gramatika i vokabular) i razumijevanje (čitanje). Svi dijelovi testa su bili u pismenoj formi. Tokom pauze između dijelova ispita IUS je također obezbijedio osvježenja i zakusku za učesnike.

Rezultati takmičenja bit će objavljeni do 10. marta 2019. godine na web stranici wordy.ius.edu.ba.