Kako ohrabriti dijete da zavoli čitanje?

Dosadašnja iskustva pokazala su da većina djece nauči čitati između šeste i sedme godine života. Naravno, uvijek postoji i izuzetaka koji nauče slova već sa četiri ili pet godina starosti. Prisilno tjerati dijete da nauči čitati može negativno utjecati na djetetov interes za čitanjem. Roditelji, volju za čitanjem djetetu ne mogu nametnuti, ali zato čitanje mogu učiniti zanimljivim. Čitajte sa svojim klincima i igrajte se sa knjigama dok čitate zajedno. Ovaj način siguran je put da ohrabrite dijete da zavoli čitanje.


henriquesaf / Pixabay
  •  Budite primjer djetetu

Opće je poznato da su djeca kopija svojih roditelja. Ako vi ne čitate knjige, ne možete očekivati da će se kod djece stvoriti volja i želja za čitanjem. Dijete vas treba redovito vidjeti kako čitate i pišete. Morate mu objasniti važnosti i smisao čitanja, piše klinfo.rtl.hr.

  •  Izdvojite vrijeme za čitanje

Svakodnevno izdvojite vrijeme za čitanje. Mnoga djeca, primjerice, uživaju u pričama za laku noć. Isskoristite vrijeme prije spavanja za jednu lijepu priču u kojoj ćete uživati i vi i dijete.

  • Zanimljivo štivo

Čitajte knjige u kojima dijete uživa. Izbjegavajte štiva koja su mu dosadna i nezanimljiva. Najvažnije je zadržati koncentraciju kod djeteta.

  •  Glasno čitanje

Čitajte naglas s djetetom i na taj mu način pomognite u proširenju rječnika. Pokažite mu da čitanje može biti zabavno i naučite ga kako da poveže glasove sa slovima na stranicama. Uz to, praksa je pokazala da dijete voli roditeljski glas, osjeća da mu poklanjate pozornost.

  •  Igrajte se

Pričajte smiješnim glasom i imitirajte životinjske likove. Na ovaj način sigurno ćete zainteresirati dijete za priču. Pokazujte mu slike i dajte mu zadatak da imenuje predmete koje vidi na njoj. Objasnite mu kako su slike povezane sa pričom. Igrajte se i igara riječima. Izgovorite ili napišite riječi s promijenjenim redoslijedom slova i zamolite dijete da pogodi o kojim se riječima radi.

  • Stvorite priliku

Stvorite prilike u kojima će dijete čitati i izvan vremena predviđenog za čitanje. Ostavljajte mu poruke na jastuku, u džepu. Zamolite prijatelje ili rodbinu da vam šalju razglednice ili pisma. Postavite slova-magnete na hladnjak kako bi dijete moglo spontano slagati riječi, rečenice i priče. Ne zaboravite da djeca rado čitaju plakate i znakove uz cestu pa vožnju iskoristite za otkrivanje novih riječi.

  • Razgovarajte

Nakon što pročitate knjigu ili priču, uvijek razgovarajte o njoj. Ako dijete u tome osobito uživa, možete ga zamoliti da ispriča alternativni završetak priče. Potaknite dijete da ponavlja fraze iz teksta. Odgovorite djetetu na sva pitanja koje vam postavi prilikom čitanja.

  •  Opskrbite se knjigama

Djeca koja su okružena knjigama u svome domu sklonija su pokazati afinitet prema čitanju. Rasporedite slikovnice, bajke i ostale sadržaje zanimljive djetetu svuda po kući kako bi ga potakli da zavoli čitanje.

Imajte na umu da čitanjem, djeca proširuju rječnik, način izražavanja, potiču maštu i kreativnost te socijalne sposobnosti. Neka istraživanja pokazala su da djeca koja čitaju iz zabave povećavaju svoju inteligenciju te da takvo čitanje povećava literarne i matematičke sposobnosti koje se nastavljaju i u odrasloj dobi. Znanstveno je dokazano kako 30 minuta čitanja dnevno dvogodišnjacima mogu poboljšati vokabular u manje od pet mjeseci. Jesu li knjiga i vaš mališan već spremni za čitanje?

(Školski.ba)