Istraživanje otkriva: Kojom brzinom djeci dosade nove igračke?

Prije no što se odlučite na kupovinu najnovijih igračaka, pročitajte za koliko ona djeci dosadi.


Kupovina novih igračaka za rođendane i praznike uobičajen su poklon za djecu. Neka djeca ih imaju toliko da ne stanu u jedan ormarić.

Ispostavilo se da u najboljem slučaju djeca za otprilike mjesec dana gotovo u potpunosti prebole novu igračku.

No, većini djece nove igračke dosade i mnogo prije toga, a roditelji nevjerovatnom brzinom odbacuju igračke u savršeno dobrom stanju.

The British Heart Foundation upravo je otkrila da 28 posto roditelja iz Velike Britanije “priznaje da često bacaju igračke u savršenom stanju”, izvještava Yahoo News.

 – Novo istraživanje roditelja otkrilo je da dijete u prosjeku izgubi interes za igračku u roku od samo 36 dana. Petina roditelja rekla je da je njihovo dijete izgubilo interes nakon 11 sati igre, dok je 8 posto reklo da je njihovoj djeci nova igračka dosadila za manje od sat vremena, navedeno je.

Na ovaj trend možda djelomice utiču djeca koja više koriste ekrane i tablete za zabavu i rjeđe se igraju igračkama.

Ovi rezultati istraživanja su sjajan podsjetnik za sve nas na važnost promišljenog odabira igračaka i možda barem pokušavanje izbjegavanja impulzivnih kupnji koje bi mogle ubrzo završiti na otpadu.

Jer, iako je ova anketa provedena u Velikoj Britaniji, velika je vjerovatnoća da ova priča vrijedi za svu djecu zapadnog svijeta, piše miss7mama.hr.